GDPR v praxi pro sdružení vlastníků nemovitostí a bytová družstva

26. červen 2018
Ochrana osobních údajů, GDPR (ilustrační snímek).

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) je nové nařízení parlamentu Evropské Unie. Zpřísňuje dosavadní zákony jednotlivých zemí a celoplošně je sjednocuje. Jak GDPR funguje v praxi? Na to jsme se zeptali JUDr. Miroslava Machaly z regionálního poradenského centra sdružení bytových družstev a společenství vlastníků.

Od 25. května 2018 vzešel v účinnost nový zákon o ochraně osobních údajů pro celou Evropskou unii. Tento zákon upravuje dosavadní zákony každé země s tím rozdílem, že od konce května jsou stejné zákony pro všechny členské státy EU jednotné.

U nás je tento zákon už od roku 2000 – jde o zákon č. 101/2000, který se zabývá ochranou osobních údajů. Dohlížející složkou je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Týká se všech fyzických osob, které jakýmkoliv způsobem hospodaří s osobními údaji vůči ostatním subjektům.

„U nás to znamená v bytovém družstvu a ve společenství vlastníků jednotek, vůči správci osobních údajů, který zpracovává údaje a nikam je nešíří. Musí s údaji hospodařit tak, aby nebyly nikdy zneužity. Pokud dává informace ke zpracování někomu dalšímu, například k vyúčtování zálohových plateb, nebo jakékoliv jiné ekonomické hospodaření, tak musí se zpracovatelem uzavřít smlouvu, kdy za ochranu údajů a jejich další zpracování zodpovídá zpracovatel,“ uvádí JUDr. Miroslav Machala.

Kdy máte povinnost uvést své osobní údaje?

Každý si může ve většině případů sám rozhodnout, zda osobní údaje poskytnut, nebo ne.

V některých případech je poskytnutí těchto informací ale povinností. Jako například v otázce bydlení. „Pokud je osoba součástí bytového družstva, nebo je ve společenství vlastníků, a je tedy spoluvlastníkem domu, tak nemůže odmítnout poskytnutí údajů. Je to právní povinnost,“ vysvětluje Machala.

Každý pak musí udat jméno, datum narození a doručovací adresu, pokud se liší od trvalého bydliště. Je to právní povinnost, kterou má každý člen společného domu.

Poradenské centrum plánuje v polovině června veřejný seminář pro spoluvlastníky a společenství vlastníků seminář, kde budou pracovníci zodpovídat otázky týkající se GDPR.

„Pravděpodobně by se konal v zasedací místností Grandu, podle počtu účastníku. Případně nás mohou lidé navštívit vždy v pondělí a ve středu od 14 do 16 hodin, nebo si dohodnout individuální konzultaci,“ zve JUDr. Miroslav Michala.

Více k problematice GDPR se můžete dozvědět z audiozáznamu celého rozhovoru. Přejeme vám pohodový poslech!