Gazpacho
Studená rajská polévka, která vás potěší zejména v parných dnech.
Suroviny:
na jednu porci 2-3 menší dobře vyzrálá rajčata
2 plátky bílého toastového chleba – den nebo dva dny starého
1 stroužek česneku
vinný ocet
olivový olej
sůl
pro případné doplnění – vařené vejce, šunka, kousek okurky
Postup:
1. Rajčata nařízneme do kříže, ponoříme do vařící vody, ihned vyjmeme a prudce zchladíme v míse se studenou vodou – to umožní rajčata sloupnout.
2. Z toastového chleba odkrájíme okraje a využijeme je pro přípravu krutonů – nakrájíme na kostičky a nasucho na rozehřáté pánvi opečeme ze všech stran. Okrájené plátky trochu zalijeme vodou a necháme rozmočit.
3. Oloupaná rajčata nakrájíme, rozmixujeme, přidáme rozmočený chléb, utřený česnek, zakápneme olejem, dochutíme solí a vinným octem, podle potřeby naředíme vodou a ještě promixujeme. Dáme do ledničky vychladit.
4. Před podáváním zdobíme kolečky okurky, přidáme krutony a chceme-li výživnější variantu, posypeme nakrájenou šunkou nebo nakrájeným vařeným vejcem. Lze přidat i kousky ledu pro větší ochlazení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.