Franz Reichelt – odvážný snílek s neslavným koncem, rodák ze Štětí

19. červen 2023

„Uvidíme se později,“ řekl davům pod Eiffelovkou a pak se vrhl z 57 metrů dolů. Jeho smrt natočily kamery. Krátký film o snílkovi, který testoval vlastní prototyp padáku, se stal mezinárodní senzací. Byl jím rodák ze Štětí Franz Reichelt.

Narodil se v roce 1878 do krejčovské rodiny. Milovník módy se brzy přestěhoval do Paříže, kde si otevřel salon. Postupně se vypracoval a získal dobré jméno.

Když v roce 1910 vypsal francouzský Aéro-Club odměnu 5000 franků za zhotovení funkčního záchranného obleku pro piloty, neváhal a pustil se do práce. Odměna byla o rok později zvýšena na dvojnásobek.

Reichelt zkoušel první verze padáku na figurínách. Potom také sám na sobě, když skákal z malé výšky. To se neobešlo bez četných zranění, ale Reichelt v úspěch přesto věřil. Opakovaně žádal o možnost seskoku z Eiffelovy věže, což mu úřady nechtěly povolit.

Po roce ale svolení dostal, a tak se 4. února roku 1912 vydal k pařížské dominantě automobilem. Jeho létající oblek z pogumovaného hedvábí vážil devět kilogramů.

Mnoho lidí ho varovalo, ale Reichelt řekl přihlížejícím novinářům, že je o funkčnosti svého vynálezu přesvědčen svěřuje mu proto svůj život.

Létajícímu krejčímu ze severu Čech se ale oblek otevřel jen částečně. Po tvrdém dopadu na zem měl prasklou lebku a zlomenou páteř. Pitva údajně později prokázala, že zemřel už ve vzduchu na infarkt.

Reichelt, který jednu dobu dokonce šil pro pařížskou operu, vešel do dějin jako smutný, ale odvážný průkopník.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.