František Peterka – oblíbený komediální herec, pohádkový Krakonoš a čestný občan Liberce

22. leden 2024

Chamtivého Trautenberka trestal bez milosti, ale Luďka Sobotu ušetřil. Nebyl totiž svlečenej. Herec František Peterka, který bydlel, hrál a také zemřel v Liberci, byl ve své době jednou z nejvyhledávanějších a nejsympatičtějších tváří televizní obrazovky.

Narodil se v roce 1922 v Praze. Původně chtěl být tělocvikářem nebo vrcholovým vzpěračem, ale nakonec vystudoval herectví.

První angažmá získal v Uherském Hradišti. Potom odešel do Divadla F. X. Šaldy v Liberci, kde vytvořil 250 rolí.

Urostlý František Peterka se nevíce proslavil v 70. a 80. letech ve veselohrách a pohádkách.

Komediální talent výrazně uplatnil ve filmech Zítra to roztočíme, drahoušku, Co je doma, to se počítá, pánové, Příště budeme chytřejší, staroušku!, Jáchyme, hoď ho do stroje nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Proslul také jako večerníčkový vládce hor v Krkonošských pohádkách. A v Arabele mu navlékli masku Fantomase.

V roce 2001 srazila Peterku řidička automobilu a rozdrtila mu nohu. Tři roky strávil v nemocnici, kde absolvoval desítky operací.

Zemřel v roce 2016 v libereckém Hospicu sv. Zdislavy. Město Liberec mu udělilo čestné občanství. Ve druhém patře místní radnice je umístěna jeho bronzová busta.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.