František Mazáček – odbojář a válečný hrdina z Jablonce nad Nisou

12. duben 2024

Jedním z ne mála Severočechů, kteří se nesmířili s nacistickou okupací Československa, byl jablonecký rodák František Mazáček.

Narodil se v roce 1903. Vyučil se sladovníkem a pracoval v jabloneckém pivovaru. V září 1938 narukoval k mladoboleslavskému Pěšímu pluku 47.

Po propuštění z armády utekl do Polska, kde vstoupil do československého zahraničního odboje. V ústupových bojích ho zajaly sovětské jednotky a až do jara 1941 byl internován v Sovětském svazu.

Potom se společně se stovkami dalších Čechů vydal do Palestiny, kde se stal členem Československého pěšího praporu. Nejdříve bojoval v Sýrii proti Cizinecké legii. Později jeho jednotka vykonávala náročnou strážní službu na syrsko-turecké hranici.

V říjnu 1941 se československý pěší prapor přesunul do obléhaného lybijského přístavu Tobruk. Mazáček zde vykonával funkci velitele družstva.

Po ukončení afrických bojů byli Čechoslováci odveleni do Anglie. Mazáček se tu stal zdravotním poddůstojníkem. U francouzského přístavu Dunkerque se mimořádně vyznamenal 5. listopadu 1944, kdy pod prudkou palbou odsunoval zraněné přímo z první linie.

Za své válečné nasazení obdržel František Mazáček Československý válečný kříž 1939, Československou medaili Za chrabrost i Československou medaili Za zásluhy II. stupně.

Zemřel v roce 1979 v Turnově.

autor: Milan Knotek
Spustit audio