František Horský – velkostatkář a inovátor povýšený do šlechtického stavu, rodák z Bíliny

8. březen 2024

Dlouhé roky pracoval pro šlechtice. Byl tak úspěšný, že si jednou řekl: „Proč bych to nemohl dělat pro sebe?“ Rodák z Bíliny, velkostatkář a inovátor František Horský je dnes nazýván „kolínským Babišem“.

Na svět přišel v roce 1801. Zemědělskou školu vystudoval v Českém Krumlově, potom začal zvelebovat statky šlechtického rodu Schwarzenbergů.

Postupně se stal inspektorem na 23 velkostatcích osmi šlechtických rodin. Zdokonaloval provoz a úspěšně zaváděl nové zemědělské metody. Byl také inspektorem knížecích panství a ředitelem zemědělské školy v Rabíně.

Když se mu blížila šedesátka, rozhodl se začít hospodařit sám. Na Kolínsku koupil krachující velkostatek, který proměnil v prosperující zemědělsko-potravinářský komplex. Ten zahrnoval další statky u Kadaně a Žatce, pivovar, cukrovar, olejnu, lihovar i výrobu umělých hnojiv.

Své progresivní myšlenky a inovace přednášel Horský zemědělcům přímo na polích. Je také autorem 62 patentů na zlepšení či vynálezy strojů.

V Býchorech si Horský postavil tudorovský zámeček a v Oseku u Duchova novogotickou vilu. Byl povýšen do šlechtického stavu a získal řád Železné koruny.

Otec 18 dětí František Horský zemřel v roce 1877.

autor: Milan Knotek
Spustit audio