František Erbert v teplické Galerii EP vystavuje autogramy slavných Čechů

14. srpen 2014

Za 10 let nasbíral František Erbert z Teplic 132 podpisů Čechů slavných i v cizině. Sbírku do konce srpna vystavuje ve své Galerii EP, která je ve dvou vyřazených vagónech na teplickém nádraží. Mezi autogramy nenajdete popové hvězdy, ale vědce, sportovce i lékaře.

„Například generál mozků světových chemiků profesor Michl, který žije v Americe a jezdí přednášet chemii ve čtyřech světových jazycích. Mám tu i profesora Holého, nestora české vědy, kterého Akademie věd čtyřikrát nominovala na Nobelovu cenu,“ popsal František Erbert z Teplic některé autory vystavovaných autogramů.

Ve sbírce má i podpisy profesorů Ivana Hubeného, věhlasného astronoma, podle jehož výpočtu NASA posílá do vesmíru družice, a Jana Pirka i houslistů Jaroslava Svěceného a Ivana Železného.

Na jeho prosbu o podpis reagovali slavní Češi vždy kladně. „Mám předtištěné kartičky a k nim přicházejí krásné dopisy. Dokonce se mi stalo, že profesor Koutecký volal a ptal se, kam mi tu kartičku má podepsat, aby mi sbírku nezkazil.“

František Erbert je většinou nosí u sebe. Díky tomu se mu náhodou poštěstilo sehnat i autogram plastického chirurga Bohdana Pomahače.

„Vracel jsem se z výstavy české reportážní fotografie v Praze. Utíkal jsem na metro v jednu hodinu odpoledne Celetnou ulicí, která byla plná lidí. Pozoroval jsem, kde kdo je. S doktorem Pomahačem jsem se minul, takže jsem se vrátil. Věnoval mi 20 minut času,“ popsal jejich setkání.

V novinách se zpětně dočetl, že plastický chirurg byl v České republice pouze týden. Potkal ho při jediném odpoledni, které si vyhradil na procházku po Praze.

František Erbert pracuje na směny. To, kdy zrovna v galerii ve vagónech u nádraží bude, proto oznamuje na ceduli.

autor: hau
Spustit audio