František Antonín III. z Thun-Hohensteinu – šlechtic a politik, snažící se o smíření Čechů a Němců, rodák z Děčína

31. leden 2024

I když byl tradičním představitelem rakouské monarchie, celý život se snažil o co největší smír mezi Čechy a Němci. Marně. Přesto byl děčínský rodák František Antonín III. z Thun – Hohensteinu obratným a úspěšným politikem.

Narodil se v roce 1847. Vystudoval práva a ve vídeňské armádě sloužil u 14. dragounského pluku.

Jako zastánce konzervativních velkostatkářů vstoupil v roce 1879 do politiky, kdy se stal poslancem zemského sněmu. Mandát několikrát obhájil a působil rovněž jako poslanec Říšské rady.

Jako zemskému vlastenci a stoupenci rovnoprávnosti obou národů mu byl v roce 1889 poprvé svěřen prestižní post českého místodržícího, což byl nejvyšší úředník v zemi.

Česko-německé spory se pokoušel vyřešit podporou tzv. punktací, ale všechno nakonec ztroskotalo na pražských nepokojích v roce 1893. Bylo vyhlášeno stanné právo se zostřeným policejním dohledem a cenzurou tisku.

Thun z funkce odstoupil v roce 1896 a už o dva roky později se stal rakouským ministerským předsedou. Jeho vláda ale brzy ztroskotala na silné německé opozici požadující zrušení jazykových privilegií pro Čechy.

V roce 1911 byl Thun povýšen do knížecího stavu a současně se stal podruhé místodržitelem Čech. Národnostního smíru ale opět nedosáhl. Zemřel v roce 1916.

autor: Milan Knotek
Spustit audio