Firmy se připravují na povinné testování na koronavirus – ty větší na to mají čas jen do 12. března

3. březen 2021 13:25

Firmy v Česku se připravují na povinné plošné testování na koronavirus. Podle nařízení ministerstva zdravotnictví musejí být všichni zaměstnanci podniky nad 250 zaměstnanců otestováni nejpozději v pátek 12. března. Firmy s více než 50 pracovníky to pak musejí stihnout do 15. března.

Společnost Mostecká montážní, která má zhruba 200 zaměstnanců, připravuje v současné době testovací místo v klubu Attic. Sloužit bude nejen pro zaměstnance, pro které bude testování povinné minimálně jednou týdně, ale objednat se mohou i další občané z okolí města.

3. března by mělo proběhnout předání testovacího kontejneru od dodavatele, s testováním firma začne pravděpodobně v pátek 5. března.

Testovací centrum by mělo být podle výkonného ředitele společnosti Pavla Bubáka v provozu každý den zhruba 10 až 12 hodin.

S povinným testováním zaměstnanců začala už 2. března firma Spolchemie z Ústí nad Labem. Ta má zhruba 800 zaměstnanců a musí tedy podle nařízení vlády otestovat všechny pracovníky nejpozději do 12. března.

Podle mluvčího Jana Charváta bude testování probíhat dvakrát týdně přímo v areálu společnosti.

Na povinné testování se také připravuje teplická firma AGC Flat Glass Czech. Podle manažera lidských zdrojů Libora Sehnala se společnost aktuálně snaží získat dodávky testovacích sad.

Firma začne podle Sehnala testovat zaměstnance ihned po jejich obdržení, pravděpodobně ještě v průběhu tohoto týdne. Testování se prozatím nebude týkat zaměstnanců pracujících z domova.

Vládní nařízení platí pro všechny firmy

Podniky nad 250 zaměstnanců musí nejpozději do 12. března otestovat všechny pracovníky na koronavirus. Povinnost testování platí už od 3. března. Pro firmy s více než 50 zaměstnanci pak od 5. března.

Vláda také nařídila, že testování bude pro každého zaměstnance povinné nejméně jednou týdně. Antigenní testy bude moct provádět závodní lékař, nebo externí poskytovatel na odběrovém místě garantovaném pojišťovnou. Další možností je také samotestování schválenými testy.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček za ANO upozornil, že za neprovádění testů hrozí firmám pokuta až půl milionu korun.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související