Finta na zkyslé mléko: pomůže citrónová šťáva a trocha trpělivosti
Mléko vždy svařujeme prudce a krátce. Jakmile vzkypí, stáhneme ho z ohně a postavíme do studené vody, aby rychle zchladlo. Dlouhým udržováním v teplém stavu se znehodnocují bílkoviny.
Pokud vám mléko zkysne, přidejte do něho citrónovou šťávu (v množství 1 lžička na čtvrtlitr) a nechte odstát alespoň den a půl. Mléko se vám při vaření nesrazí, pokud přidáte kostku cukru.
Mléko vám pomůže i s okoralým tvrdým sýrem, pokud ho do mléka ponoříte, změkne a bude mít i dobrou chuť.
Pokud v receptu na sladké těsto vyměníte mléko za kefír, bude výsledkem vláčná buchta. A ještě jeden generacemi prověřený fígl – aby mléko při vaření neuteklo z hrnce, nechte v něm vždy vařečku!
Související
-
Ani trvanlivé mléko není jen bílá voda. Obsahuje minerály a vitamíny, ukázaly výsledky dTestu
I mléko zpracované velmi vysokou teplotou si nechává vitamíny a minerály. Tepelným ošetřením se nemění ani obsah vápníku a vitamínů A a B2. Mléka porovnával časopis dTest.
-
Mléko vám nedělá dobře? Vyzkoušejte A2 variantu, doporučují v mlékárně v Řetové
Věděli jste, že krávy produkují mléko A1 nebo A2? Při trávení A1 mléka vzniká v trávicí soustavě látka, která nemusí člověku dělat dobře. Je mu těžko, má trávicí potíže.
-
Testujeme mléka. Jaký je rozdíl mezi BIO, čerstvým, krabicovým a bezlaktózovým - které je to pravé?
Mléko - bílá tekutina, která se tvoří v mléčné žláze savců pro zajištění výživy mláďat. Mateřské mléko obsahuje neje základní živiny ale i řadu biologicky aktivních látek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?