Finanční úřady čekají dlouhé fronty

31. březen 2004

Dnes je poslední den, kdy mají lidé i firmy poslední možnost podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmů za loňský rok. Na finančních úřadech čekají nápor, berní úředníci proto prodloužili pracovní dobu o hodinu. Ti, co mají daňového poradce, mají na podání daňového přiznání a zaplacení daní čas do 30. června.

Na finančních úřadech se v posledních dnech tvoří dlouhé fronty. Do dneška totiž musí většina lidí přiznat a zaplatit daň z příjmu za loňský rok. Na mnoha finančních úřadech bude proto dnes otevřeno déle, potvrzuje mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman. "Je dobré, aby lidé nenechávali placení daní na poslední chvíli, nicméně my jsme doporučili finančním úřadům a ředitelstvím, aby přijímaly daňová přiznání i mimo dny, které mají stanovené, takže ze strany finančních úřadů bude maximální vstřícnost k občanům."

Většina finančních úřadů bude mít dnes otevřeno od půl osmé do 18. hodiny. V Liberci se to vyplatilo, netvoří se tam velké fronty. Na libereckém finančním úřadě už je rušno více než týden. Podle ředitele Libora Pilaře se tam ale nápor plátců daně daří zvládat. "Lidi říkají, že se diví, že je takový klid. U kanceláří stojí maximálně 1-2 lidi, jediná fronta je u pokladen." I u dvou pokladen je ale méně lidí než v minulých letech. "Asi si lidé zvykli a spíš to posílají poštou." Tam je důležité poštovní razítko s dnem odeslání.

Důležité je nejen daňové přiznání vyplnit, ale také příslušnou částku zaplatit. Pokud někomu na daně nezbyly peníze, může podle šéfa pražského finančního ředitelství Lubomíra Janouška požádat o splátkový kalendář. "Na základě žádosti je institut posečkání s daňovou povinností takže finanční úřad povolí ve splátkách nebo najednou v jiném termínu tu paltbu. Ovšem není to zdarma, je nutné počítat s tím, že tento institut je úročen."

Ministerstvo financí předpokládá, že vybere na daních z příjmu víc než loni, víc než 234 miliard korun.

autoři: ark , leš , Ivana Bernáthová , dav
Spustit audio