Falafel
Cizokrajný host pro zpestření jídelníčku.
Suroviny:
250 g cizrny
1-2 jarní cibulky s natí
3-4 stroužky česneku
zelená petrželka
sůl
pepř
špetka chilli
mletý římský kmín
případně čerstvý koriandr pro autentickou chuť
případně tuk na smažení
Postup:
1. Cizrnu na 20 hodin namočíme, pak vložíme do mixéru a společně s nakrájenou cibulkou, petrželkou a plátky česneku umixujeme.
2. Do umixované směsi přidáme sůl, koření, dobře promísíme a tvoříme malé placičky. Pevně je tvarujeme, hmota je poměrně drobivá. Existuje i směs v prášku, kde pak pouze přidáme studenou vodu a trochu oleje – v prodejnách zdravé výživy se doptáte.
3. Placičky položíme na pečicí papír na plech, v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 20 minut pečeme, pak otočíme, potřeme olejem a dopečeme i po druhé straně. Můžeme smažit i ve fritéze nebo na pánvi, pak usmažené placičky dáváme na papírový ubrousek, aby se vsákl tuk.
4. Doplníme bohatou zeleninovou oblohou nebo salátem podle vlastní chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka