Fakulta umění a designu UJEP v Ústí nad Labem oslavila 30 let. Výročí si připomněli současní i bývalí studenti

2. červen 2024 10:01

Před 30 lety vznikla v Ústí nad Labem Fakulta umění a designu. Během tří dekád se stala nedílnou součástí uměleckého vzdělávání v České republice. Její absolventi získávají prestižní ocenění i ve světě. Výročí si 1. června v prostoru univerzitního kampusu spolu se zakládajícími vedoucími pracovníky připomněli.

Na UJEP 1. června oslavili 30 let Fakulty umění a designu

Fakulta přichystala program, který nakonec kvůli počasí musela přesunout do vnitřních prostor. Po úvodních proslovech byl kromě hudebních vystoupení připraven taky několik workshopů, samozřejmě umělecky zaměřených, například na textilní výrobu nebo fotografii. Návštěvníci si ale mohli i zastřílet z luku a vyrobit svůj terč.

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně je jednou ze čtyři a dvaceti veřejných vysokých škol univerzitního typu v České republice. Umění a design se vyučuje na osmi z nich.

Studenti mají podle děkanky Zdeny Kolečkové třeba svá designerská studia. Jako příklad uvedla Annu Marešovou, která je třeba tvůrkyní funkčních a designových erotických pomůcek pro ženy a v poslední době také návrhu lanovky na Petřín.

Absoloventi se uplatňují v různých institucích, jako jsou muzea nebo galerie, ale jsou i ve státní správě, třeba na ministerstvu kultury.

Na UJEP 1. června oslavili 30 let Fakulty umění a designu

Podle Michala Kolečka, jednoho z vedoucích, kteří se o vznik zasadili, byl záměr navázat na tradici umělecko-průmyslové výroby v celém pásu severních Čech od Krkonoš po Karlovy Vary. Velký význam tu už ve středověku mělo sklářství a s průmyslovou revolucí přibyly podniky s textilní výrobou nebo řada továren s keramikou nebo porcelánem.

Do všech těchto odvětví nějakým způsobem umění zasahovalo a zasahuje dodnes. Fakulta tomu vlivu dala akademické zastřešení a s nástupem nových technologií přibyly obory, které se věnují designu.

Na UJEP 1. června oslavili 30 let Fakulty umění a designu
Spustit audio