Explosia Pardubice měla vloni rekordní zisk. Pomohl hlad po velkorážní munici

30. březen 2023 06:07

Státní výrobce výbušnin a střeliva Explosia Pardubice loni vykázal rekordní zisk před zdaněním 198 milionů korun při obratu 1,2 miliardy korun. Přispěla k němu úsporná opatření i válka na Ukrajině.

Podle dřívějších informací firma na Ukrajinu dodala přímo nebo subdodavatelsky zboží za zhruba 150 milionů korun.

Nejvýraznější měrou přispěly k loňským tržbám i zisku celospalitelné hnací náplně pro velkorážní munici. Tento segment trhu je ovlivněn zhoršenou bezpečnostní situací i válkou na Ukrajině, ale na vzestupu byl už před rokem 2022. Proto se Explosia v minulosti na tento typ produktů zaměřila.

Čtěte také

„S ohledem na přetrvávající silnou poptávku byla historicky kapacita výroby v průběhu let navyšována. Došlo k rozšíření technologického vybavení, což umožnilo větší objem výroby,“ řekl místopředseda představenstva a výrobní ředitel Pavel Mareček.

I přes nárůst poptávky po vojenských materiálech zůstává Explosia podnikem zaměřeným také na civilní sektor. Necelou třetinu obratu tvoří prodej střelivin, tedy jednosložkových, dvousložkových a vícesložkových prachů, které směřují do civilní i vojenské oblasti.

Za nimi následují trhaviny určené zvláště pro průmyslové užití. Dvě procenta z prodeje výrobků přináší speciality. V kladných číslech skončil tzaké Fospol, který nabízí komplexní práce při dobývání kamene v kamenolomech.

Jak se daří Explosii
Pro letošní rok si společnost stanovila cíl dosáhnout opět obrat přesahující miliardu korun a zisk 200 milionů korun. V roce 2021 měla Explosia tržby 921 milionů korun, rok předtím 1,005 miliardy korun, zisk 68 milionů korun byl použit na uhrazení ztrát z minulých let. Dosud nejvyšší zisk, 99,7 milionu korun, dosáhla firma v roce 2017.

Explosia podle vlastního vyjádření čelila mediálním tlakům vyvolaným konkurencí, které měly narušit stabilitu společnosti. Explosia na poptávku po výrobě výbušnin a navyšování kapacit reaguje zvýšením investic na stovky milionů korun v následujících několika letech.

Firma působí v Pardubicích od roku 1920. Novodobým vlastníkem byla skupina Agrofert, od roku 2002 společnost stoprocentně vlastní stát, akcie drží ministerstvo průmyslu a obchodu. Součástí společnosti je Výzkumný ústav průmyslové chemie.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související