Elektronická cigareta

8. prosinec 2011

Kouření je jedním z nejnebezpečnějších zlozvyků, pod jeho tíhou se prohýbají plíce i peněženky kuřáků. V Číně ale vymysleli elektronickou cigaretu, která dokáže zdravotní rizika kouření mírnit.

Mezi čínské vynálezy patří kompas, hedvábí, střelný prach, papír... Jedním z nejnovějších je také elektronická cigareta, která byla patentována v roce 2006. K nám se dostala nedlouho po tom - Česká republika je pátou zemí světa, kde se elektronická cigareta začala prodávat.

Principem e-cigarety není hoření, ale takzvaná vaporizace, tedy proces, při kterém se náplň zařízení mění působením tepla v páru, která v případě elektronické cigarety obsahuje dané aroma a nikotin. Kuřák tedy do svého těla dostává nikotin méně škodlivou cestou - užíváním e-cigarety totiž do sebe kuřák nedostává nebezpečné zplodiny z hoření. Díky tomu je tento způsob méně nebezpečný než klasické kouření. Pocity při užívání e-cigarety jsou také trochu odlišné, něž při kouření klasických cigaret.

Užívání elektronické cigarety neobtěžuje okolí zápachem a kouřem z tabáku a snižuje nebezpečí požáru. Pomůcka není primárně určena pro odvykání kouření. Kuřáci ale díky ní mohou svému zlozvyku holdovat méně škodlivým způsobem.

E-cigarety je možné zakoupit v některých trafikách a hlavně na internetu. Nejedná se ovšem o levnou záležitost. Jednorázové stojí kolem dvě stě padesáti korun, ty s možností doplňovat náplň je možné pořídit od osmi set do dvou a půl tisíce korun. Nejlevnější a nejzdravější je ale nekouřit.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio