Elektronická cigareta

28. listopad 2012

„Byla jsem v minulém týdnu svědkem zajímavé situace. V restauraci, kde se nekouří, si jeden muž zapálil elektronickou cigaretu. Když ho číšník upozornil, že se tam nesmí kouřit, řekl mu, že na elektronické cigarety se zákaz nevztahuje, protože neobtěžují hosty. Co si o tom myslíte? Mně přišlo nevhodné se takhle dohadovat před lidmi kvůli takové blbosti.“ ptá se paní Jarmila z Liberce.

Milan Knotek, znalec etikety: „To je zajímavý dotaz a já jsem trošku na rozpacích, protože s tím nemám žádné zkušenosti. Nicméně můj známý má elektronickou cigaretu a vyfukuje pouze čistou páru, která nezapáchá a pro okolí není škodlivá. Obsluze, ani hostům, by to nemuselo vadit.“

Alena Perková, moderátorka: „…ale co když to vadit bude, jak to řešit?“

Milan Knotek, znalec etikety: „Určitě je to na dohodě. Přijdeme do restaurace a zeptáme se, jestli můžeme elektronickou cigaretu použít. Vsadil bych se, že bychom se v různých restauracích dočkali různých reakcí, ale zeptat se bude určitě dobré. Hostům by to asi vadit nemělo, protože nic neucítí a elektronické cigarety většina lidí už někdy viděla a vědí, jak to funguje.

Alena Perková, moderátorka: „Jak se zachovat, když obsluha odmítne?“

Milan Knotek, znalec etikety: „Nehádáme se a jdeme pryč, další restauraci nebo kavárnu objevíme dvacet metrů od té předchozí. Já být majitelem restaurace, tak bych tam hosta nechal, je krize a náš zákazník, náš pán. Je třeba si uvědomit, že člověk, který používá elektronickou cigaretu, přestává kouřit a tím se stává pro okolí ohleduplnějším – takovým lidem bychom měli spíš fandit.“

autoři: mkt , Alena Perková
Spustit audio