Ekzém vám může způsobit i váš vlastní telefon

Kůže zčervená, začne nás svědit, tvoří se na ní červené puchýřky. I tak můžou vypadat projevy kontaktní alergie. Kontaktní ekzém – to je následek přecitlivělosti pokožky na některé látky. Někdy může být problém třeba jen knoflík u kalhot.

Kontaktní ekzém se vyskytuje spíše u dospělých. Často jej způsobuje třeba nikl. „Nikl je všude, ať už jsou to kovové telefony nebo nerezové příbory,“ říká MUDr. Eva Novotná.

Takováto alergie se může objevit i u některých specifických profesí. Zajímavé je, že například zedníci můžou být alergičtí na chrom obsažený v cementu.

U žen vznikají alergie v souvislosti s užíváním kosmetických preparátů. „Kosmetika může obsahovat různé stabilizátory, vůně, ať už jsou to parabeny nebo katony,“ popisuje Eva Novotná.

MUDr. Eva Novotná, kožní lékařka

Při nákupu kosmetiky bychom měli sledovat etikety a složení. Poslechněte si záznam přiloženého rozhovoru moderátorky Slávky Brádlové s MUDr. Evou Novotnou a dozvíte se třeba i to, jestli je vhodné v případě výskytu kontaktního ekzému v obličeji použít make-up.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.