Eduard Kadlec – pozapomenutý legionář a armádní generál, rodák z Ústí nad Labem

7. březen 2024

V Ústí nad Labem se v roce 1880 narodil legionář a armádní generál Eduard Kadlec.

Absolvoval kadetní školu a jako dělostřelecký specialista sloužil v rakousko-uherské armádě. Pak strávil pět let v Belgickém Kongu, kde působil jako správce oblasti.

Po vypuknutí 1. světové války ho povolali zpátky k 3. pluku pevnostního dělostřelectva. Na jaře 1915 padl v pevnosti Přemyšl po marném boji do ruského zajetí.

Ze zajateckého tábora se v polovině roku 1916 přihlásil do československých legií. Tam byl jako kapitán zařazen k tatranskému střeleckému pluku. V ústupových bojích u Bachmače byl vážně zraněn.

V červenci 1918 se stal velitelem sibiřské skupiny československých vojsk na Rusi, která sváděla tuhé boje v bolševickými jednotkami. Už jako plukovník byl později pověřen velením rumunské legie sedmihradských a bukovinských střelců.

Po válce byl jmenován velitelem 10. pěší divize v Banské Bystrici. Absolvoval vojenský kurz ve Francii a v generálské hodnosti převzal velení 7. pěší divize v Olomouci.

V roce 1935 se stal zemským velitelem pro Moravu a byl povýšen na armádního generála. Penzionován byl v roce 1937.

Za nacistické okupace ho bedlivě hlídala tajná policie. Jelikož porazil bolševiky v mnoha bitvách, není překvapením, že ho komunisté po roce 1948 degradovali na vojína a zbavili penze.

Držitel československých, belgických, francouzských, britských, rumunských i ruských vyznamenání pak pracoval v brněnském muzeu. Zemřel zapomenutý v roce 1961.

autor: Milan Knotek
Spustit audio