Dýňová polévka

Oranžová dýně je jedním ze symbolů přicházejícího podzimu a asi nejčastěji se zpracovává do polévky. Výhodou hokkaidó je, že se nemusí loupat a tak je polévka hotová raz dva.

Ingredience
  • 700 g dýně Hokkaido
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • 2 stroužky česneku
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • Na ozdobu:
  • zakysaná smetana
  • mandlové lupínky, slunečnicová nebo dýňová semínka

Dýni omyjeme a nakrájíme na kousky. Hokkaido nemusíte loupat, slupka při vaření změkne. Česnek oloupeme a plochou stranou nože rozmáčkneme a dáme spolu s dýní do hrnce, zalijeme vývarem a vaříme na mírném ohni 30 minut, až dýně změkne.

Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme smetanu a dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.

Při podávání zdobíme lžící zakysané smetany a plátky mandlí, které jsme nasucho opražili na pánvi.

Související

  • Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem

    Léto je kromě jiného obdobím cuket (nebo také cukín). Dají se použít třeba i do salátu, ale většinou se podávají tepelně upravené.

  • Dýňové čatní

    Dýně není jen polévka nebo podzimní ozdoba. Využijte tuhle krásně oranžovou zeleninu na přípravu čatní, omáčky která se skvěle hodí k masu nebo sýrům.

  • Pečená dýně hokkaidó

    Podzim v kuchyni, to je často červená řepa, dýně nebo šípky. Vyzkoušejte třeba pečenou dýni s bylinkami jako teplý předkrm.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.