Druhým dnem pokračují volby do krajských zastupitelstev. Hlasování provázejí mimořádná hygienická opatření

3. říjen 2020

Podle mluvčího Krajského úřadu v Ústí nad Labem Martina Volfa hlasovalo včera k 20. hodině v Ústeckém kraji odhadem 12 a půl procenta lidí. Malá účast je například v sociálně vyloučených lokalitách v Ústí nad Labem. Rozdíl je patrný ve dvou okrscích na základní škole v Předlicích. Hlasování do krajských zastupitelstev a třetiny senátu provázejí hygienická opatření proti šíření koronaviru.

Do volební místnosti, kam spadají právě ulice sociálně vyloučené lokality, chodí podle místopředsedy komise Michala Petružely velmi málo lidí: „Mají lidé strach sem přijít volit skrz ten covid možná, jsou to krajské volby a to lidi asi moc nezajímá.“

Druhý okrsek zahrnuje převážně tak zvané Staré Předlice – nováčka ve volební komisi a jejího předsedu Michala Vodvářku účast naopak překvapila: „Co říkali kolegové, tak je volební účast nadprůměrná oproti normálu, co tady bývá v tomto volebním okrsku. Přibližně tak 15 procent zatím,“ shrnul Michal Vodvářka první den voleb.

Voliči i členové komisí musejí mít roušky. Můžou také využít desinfekci na ruce. Prostory za plentou nebo propisky komisaři pravidelně desinfikují.

Na radnici v ústeckých Neštěmicích přišla volit také třiaosmdesátiletá žena. Podle vlastních slov využít hlasovací právo bere jako samozřejmost, i když jí rouška způsobuje problémy: „Já už jsem starší člověk, špatně s mi dýchá s tou rouškou.“

Povinnost mít nasazené roušky okomentoval i předseda volební komise v Mojžíři Petr Hlávka.

„Je to dost nepříjemné. Průběžně se chodíme nadýchat čerstvého vzduchu, abychom tady vydrželi,“ popsal Petr Hlávka.

Volební místnosti jsou dnes otevřené do 14 hodin.

Spustit audio