Drůbeží krokety

podle paní Mirky

Suroviny:

vařené maso ze slepice střední velikosti
40 g másla
40 g hladké mouky
3 žampióny
250 ml mléka
250 ml drůbežího vývaru
1 lžička citrónové šťávy
muškátový oříšek
sůl
Na obalení: hladká mouka, 2 - 3 vejce, strouhanka
Na smažení: sádlo nebo olej

Postup:


Vykostěné a kůže zbavené slepičí maso 2 - 3x umeleme na masovém strojku. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme chladným vývarem, vznikne nám hustý bešamel. Osolíme, okořeníme muškátovým oříškem, přidáme citrónovou šťávu a povaříme 10 minut. Pak přilijeme mléko a ještě chvíli vaříme. Do provařeného bešamelu přidáme umleté maso a na plátky nakrájené žampióny. Promícháme a necháme chvilku stát. Na větší prkénko dáme pečící papír, na něj namažeme rovnoměrně připravenou hmotu, uhladíme a přikryjeme druhým papírem. Necháme v chladu dokonale ztuhnout. Potom sloupneme vrchní papír a hmotu nakrájíme na obdélníky ne jiné tvary, které obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme pozvolna v rozpáleném tuku do světle hnědého zabarvení.

Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, tatarská omáčka, dušená nebo čerstvá zelenina

4 – 6 porcí

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová