Dopravní situaci v Bílině má zklidnit obchvat města. Část povede kilometrovým tunelem

4. prosinec 2019 08:05

1 300 metrů dlouhý tunel má vyřešit dopravní zátěž v Bílině na Teplicku. Řidiči by se do něj dostali zhruba na úrovni fotbalového hřiště a vyjeli by za bílinským nádražím. Ušetřili by si tak průjezd městem, kde se na silnici I/13 často tvoří dlouhé kolony.

O tunelu rozhodne centrální komise ministerstva dopravy zřejmě v únoru příštího roku. Pokud ho komise schválí, chtějí silničáři začít stavět zhruba za 6 let.

Projektanti aktuálně pracují na dvou variantách tunelu pod Bílinou.

„Jsme teprve v technické studii, která pouze hledá řešení průtahu nebo obchvatu Bíliny tak, abychom zvýšili plynulost a bezpečnost dopravy na silnici I/13. Vymístit tu dopravu do jednoho tahu bez křížení a bez přecházení chodců je mnohem bezpečnější, i v souvislosti s tím, že v Česku máme jedny z nejbezpečnějších tunelů v Evropě,“ vysvětluje dopravní inženýr Václav Marvan.

Výstavbu tunelu musí schválit centrální komise ministerstva dopravy. Pokud k tomu dojde, bude na projektanty čekat řada úkolů. Vyřešit musí například ochranu pramenů kyselky nebo nevhodné podloží v místí plánovaných vjezdů do tunelu.

Úkoly má před sebou i město Bílina, které s krajem řeší, jestli bude pro stavbu tunelu stačit pouze změna územního plánu, nebo jestli bude muset nechat město udělat územní plán úplně nový.

„Pokud by se mělo začít se stavbou varianty Z do 6 let, je to opravdu kvapík nejen pro ŘSD a subdodavatele, ale i pro město. Jen pořízení změny nebo nového územního plánu je totiž věc na 2 až 3 roky,“ doplnila starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová z hnutí ANO.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související