Dopisy dobyvatele říše Aztéků Hernána Cortéze v české knihovně

19. listopad 2011

Mexiko se pro historika a etnologa iberoamerických zemí docenta Oldřicha Kašpara stalo místem, kde objevil mnohá tajemství. Ale jeho první odhalení ve studiu mexických dějin bylo na území Čech.

Docent Oldřich Kašpar našel dopisy Hernana Cortéze v archívech českých knihoven. Jedná se o první latinské vydání z roku 1524. Když si uvědomíme, že conquistador Hernán Cortéz Aztéckou říši „Nový svět“ dobyl mezi rokem 1519 a 1521 a dopisy byly datovány 1524, objev Oldřicha Kašpara pro mexickou historii se stal velmi významným. V dopisu Cortéz reálně popisuje území Aztéků, obyvatele, jejich zvyky, denní život. Tím je obsah pro historiky cenný. Jak se dopisy dostaly na české území, dozvíte se v pořadu Živá laboratoř.

Docent Oldřich Kašpar byl za svoji vědeckou práci odměněn titulem Člen Korespondent mexické akademie historie. Obdoba Akademie věd ČR. Toto ohodnocení je dáno pouze pěti Evropanům a z české republiky jen jednomu – Oldřichu Kašparovi.

Pořad vznikl za podpory projektu „Podpora odborného vzdělávání a rozvoje vědeckovýzkumného týmu Centra materiálového výzkumu Pardubice“.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

autor: DAV
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.