Domy dětí a mládeže mohou částečně obnovit další zájmové kroužky

11. květen 2021 13:13

Domy dětí a mládeže obnovují další zájmové kroužky. V omezeném režimu můžou být ve vnitřních prostorech tři děti s učitelem. Venkovních aktivit se pak může účastnit až třicet dětí.

Podle ředitelů, které Český rozhlas oslovil, se domy dětí a mládeže snaží obnovit co možná nejvíc kroužků.

Ředitelka Střediska volného času v Mostě Danuše Lískovcová potvrdila, že ve vnitřních prostorech spouští hlavně jazykové a výtvarné kroužky. Do venkovního areálu přesouvá mostecké středisko především sportovní aktivity.

Většina kroužků se přesouvá ven

Podobně je na tom i dům dětí a mládeže Paraplíčko v Jirkově. Podle ředitelky Alexandry Zdeňkové tam obnovují zhruba polovinu ze sedmdesáti nabízených aktivit. Venku budou pořádat například taneční kroužky, řemeslné nebo keramické dílny.

Všechny sportovní aktivity přesouvá do venkovního areálu i kadaňský dům dětí a mládeže Šuplík.

„Preferujeme, aby se všechny spoty, které máme v nabídce, odehrávaly venku – buď na našich hřištích, nebo venku v přírodě,“ říká ředitel Jiří Šterba.

Protiepidemická opatření platí i pro kroužky

Děti a pedagogové na kroužcích musejí stále dodržovat protiepidemická opatření.

Všichni účastníci volnočasových aktivit se musí prokázat negativním testem na covid-19. Podle ředitelky roudnického domu dětí a mládeže Trend Zdeňky Fillerové Studené musí rodiče dětí od 7 let doložit buď čestné prohlášení, že jejich dítě absolvovalo v posledních 72 hodinách test s negativním výsledkem, nebo mohou zákonní zástupci dítě otestovat před kroužkem.

Podle ředitelky bílinského Domu dětí a mládeže Kristy Sýkorové jsou naopak mladší děti do 6 let osvobozené od testování. Doklad o negativním testu nemusí mít ani děti, které se účastní výuky tři na jednoho ve vnitřních prostorech.

Jak ale upozornila ředitelka jirkovského domu dětí a mládeže Paraplíčko Alexandra Zdeňková, rodiče musí dětem zajistit antigenní nebo PCR test na čtvrteční kroužky.

„Děti už budou testovány pouze v pondělky, ve čtvrtky či v pátky ty domečky většinou nemají kroužky, takže v ty čtvrtky je to docela problém – to prostě musí rodič ten test zajistit.“

Další podmínkou je také ochrana nosu a úst. Na kroužcích ve vnitřních prostorech musí mít všichni respirátor, dětem do 15 let stačí chirurgická rouška.

Při venkovních aktivitách ochrana nosu a úst naopak není povinná, pokud děti a učitelé dodrží dvoumetrové rozestupy.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související