Domovy pro seniory v Mostě a Jirkově na rozdíl od Chomutova zatím zákaz návštěv nechystají

6. prosinec 2021 13:33

V domovech pro seniory v Mostě a v Jirkově zatím neplánují omezení návštěv kvůli zhoršené epidemické situaci. Ty jsou naopak zakázané v domovech městské správy sociálních služeb v Chomutově. Důvodem ale není covid, ale běžné virózy.

„Mám dvě dcery. Jedna bydlí v Praze, tak ta jezdí málokdy, ale ta druhá, co bydlí tady níž, ta je tady skoro ob den,“ pochvaluje si návštěvy svých dcer klientka domova pro seniory v Jirkově na Chomutovsku Nora Nováková.

S obavami sleduje epidemickou situaci a nepřeje si, aby byl domov, tak jako loni, pro návštěvy uzavřený: „Mluvili jsme spolu přes okno, přes mobil. To už jsme také zažili.“

Před rokem byla situace špatná, letos pomohlo očkování

Ředitelka městské správy sociálních služeb v Jirkově Eva Šulcová vzpomíná na dobu přesně před rokem: „Loni touhle dobou nám bylo opravdu hodně ouvej. Bylo to velmi ošklivé období – neradi na něj vzpomínáme. V t době nám umíralo i pět lidí denně.“

Dnes oba domovy pro seniory v Jirkově neevidují ani jeden případ nákazy covidu-19, a to jak mezi klienty, tak mezi zaměstnanci.

„Velký význam pro to, jak to u nás probíhá, má očkování. Máme přes 97 procent naočkovaných klientů a víc než 90 procent zaměstnanců,“ shrnuje Šulcová. Omezovat návštěvy se proto nechystají.

Nemají to v plánu ani domovy pro seniory Městské správy sociálních služeb v Mostě. Situace se ale může změnit.

„Máme personál v karanténě i pozitivně zjištěné, takže krizová situace může přijít kdokoliv. Jisté ale je, že to zvládneme,“ říká ředitel společnosti Luboš Trojna.

Domovy pro seniory v Chomutově zakázaly návštěvy na základě doporučení praktického lékaře

Návštěvy jsou zakázané v domovech městské správy sociálních služeb v Chomutově. Důvodem ale není koronavirus.

„V současnosti jsou zakázány návštěvy na základě rozhodnutí praktického lékaře, protože se na domově objevil poměrně značný výskyt respiračních onemocnění. Jsou to takové ty typické zimní virózy,“ říká ředitelka Alena Tölgová.

V případech, kdy to vyžaduje situace, jsou ale podle vedení domova návštěvy možné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související