Domácí müsli tyčinky

Nekupujte müsli tyčinky v obchodech. Často nejsou zdaleka tak zdravé, jak si lidé myslí, bývá v nich například zbytečně mnoho sladidel. Pokud si je připravíte doma, budete mít jistotu, že jsou skutečně kvalitní. Jak na to? Poradila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
2 šálky ovesných vloček
1 šálek ořechů, mandlí a semínek
1 šálek sušeného nesířeného ovoce
1 zralý banán
špetka soli
lžička skořice
60 gramů medu
60 mililitrů kokosového oleje

Vločky, nahrubo nasekané ořechy a semena nasypeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme v troubě zahřáté na 180 stupňů asi na 10 minut opražit lehce dozlatova. Mezitím na menší kousky nasekáme sušené ovoce a rozmixujeme banán.

V míse pak smícháme opražené vločky, ořechy a semena, sušené ovoce, banán, sůl, skořici, med i rozpuštěný olej. Směs rozprostřeme do asi osmimilimetrové výšky na plech vyložený pečicím papírem. Rukama co nejvíce utlačíme, aby se suroviny dokonale spojily, a pečeme při 180 stupních asi 30 minut.

Po vychladnutí krájíme tyčinky, které uchováváme v uzavřené dóze, abychom zabránili navlhnutí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.