Domácí mazlíčky ze zásady nepreparujeme, říká rezolutně preparátor Franc

19. říjen 2023

Preparování zvířat není zdaleka tak běžné jako jiné profese. Radek Franc se mu věnuje už léta. Původně koníček se proměnil časem v zaměstnání. Jeho dílnou v Šakvicích prošly ostatky lvů, medvědů, ale také slonů nebo žiraf.

„Samotné preparaci předchází samozřejmě lov zvěře. A i když může být lov dnes odsuzovanou záležitostí, tak se rád bavím s méně zasvěcenými o tom, proč se loví,“ vysvětluje Franc a dodává, že je nutné rozlišovat oficiální lov od pytlačení.

Lovecké trofeje v ateliéru Jaroslava Pekaře

Začínal nejdříve s bažanty. „Když bylo po honu, tak to byl hlavní materiál. Potom jsem pracoval s muflony, srnci,“ říká Franc, původní profesí lesní inženýr. „Základní preparace se dá technicky naučit, ale vdechnout zvířeti život, na to už je potřeba mít cit. Když mu vsazujete oči nebo uši, tak jedna strana se vám dělá dobře, druhá bývá obtížnější. Naštěstí nám pomáhají knihy nebo internet, takže není problém si najít antilopu a podívat se, v jakých bývá pozici.“

„Doba, kdy si preparovaná zvířata braly na zpestření interiéru restaurace, už skončila,” podotýká. Domácím zakázkám se brání: „Slýcháváme to, ale když po nás někdo chce preparovat domácího mazlíčka, odmítáme.“  

autor: Lucie Hostačná
Spustit audio

Související