Domácí klobásky na uzení připravíte i v paneláku. Poradíme vám, jak na to

8. srpen 2016

Největší audioportál na českém internetu

Plnění do střívek | Foto: Jaroslav Hoření, Český rozhlas

Domácí klobásky připravíte i v paneláku. Poradíme vám, jak na to

Klobásky či uzenky s označením „domácí“ nemusíte s obavami o pravosti kupovat třeba na trzích, ale můžete si je udělat sami doma. Nároky na vzdělání, vybavení ani na prostory prakticky nejsou. Maso, mlýnek, koření, pár hodin času a chuť něco nového vyzkoušet. To je zhruba vše, co potřebujete. A můžete se do toho pustit i v obyčejné panelákové kuchyni!

„Skoro každý má doma mlýnek na mletí masa. K tomu se koupí doplněk na plnění střívek a pak už to je relativně jednoduché,“ říká úvodem Milan Šefr v kuchyni běžného železnobrodského panelákového bytu. Právě tady několikrát ročně s podporou kamaráda Ondřeje Kopala připravují pro sebe domácí uzenářské dobroty.

Univerzální recept prý neexistuje. „Na internetu najdete řadu inspirací. Chce to zkoušet, co komu nejvíc chutná,“ doporučuje Šefr, který má nejraději klobásky se sýrem a zeleným pepřem.

Některé dražší suroviny můžete s klidem nahradit

Základem úspěchu je kvalitní maso. Některé drahé položky z receptur lze nahradit levnějšími. Třeba hovězí zadní úspěšně nahradí veverky nebo líčka. Chce to zajít ke svému osvědčenému řezníkovi.

Hnětení

„Důležité je také mletí masa. Na hovězí doporučuji dvojku trojku síto, na bůček a podobné dobroty desítku až dvanáctku,“ radí Šefr s rukama hnětoucíma již namleté, osolené a okořeněné maso.

Všechny druhy masa, sůl a koření se musí řádně promíchat a spojit a tak hnětení nelze podceňovat. „To je stará pravda. Pak by to mělo dva až tři dny ležet v lednici a plnit byste to měli až po tom. Ale když je to dostatečně propracované, naplní se to hned a nechá odležet potom, tak ten výsledek je stejný,“ tvrdí domácí uzenář podle vlastních zkušeností.

Výroba domácích klobás a uzenek je vlastně koníčkem a ty mají většinou i stinné stránky. V tomto případě je to úklid použitého nádobí i prostoru, který podle Milana Šefra i v panelákové kuchyni zabere dvě hodiny. Výsledek po vyuzení ale stojí za to.