Domácí chléb ze Žítkové
Pomoc s láskou i hospodářstvím, rady mladým i starým, chudým i bohatým. Bílá magie a hluboká znalost síly bylin. To vše je spojeno se Žítkovou na Slovácku a fenoménem takzvaných Žítkovských bohyň.
A právě do žítkovské krajiny se dnes vydáváme pro recept. Opět listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku. Konkrétně pro vás máme tip na Domácí chléb.
Budete potřebovat:
- 1 kg mouky (750 g bílé, 250 g tmavé žitné)
- 375 g brambor
- 1 kostka kvasnic
- voda
- sůl
- kmín
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku, uděláme dolík, do něj přidáme kousek namočeného kvásku (buď z minulého chleba, nebo si 3 dny před pečením smícháme malé množství vody a vařených brambor a necháme stát).
- Kvasnice, vodu a zpracujeme v řídké těsto.
- Necháme tři hodiny odpočinout.
- Nastrouhané uvařené brambory, sůl a kmín postupně vmícháme do odpočinutého těsta, dokud nezhoustne do středně hustého těsta.
- Necháme odpočinout další dvě hodiny.
- Na prkně převálíme, pak dáme do moukou vysypané ošatky a necháme ještě podle potřeby vykynout.
- Poté dáme na pomoučený plech do rozpálené trouby.
- Aby se vytvořila kůrka, potřeme na povrchu vodou.
- Pečeme asi hodinu a třičtvrtě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.