Doc. Ing. Iva Ritschelová, Csc. - Český statistický úřad

Ve čtvrtek jsme si s novou šéfkou Českého statistického úřadu Ivou Ritschelovou povídali o volbách ze statistického úhlu pohledu... Poslechněte si celý rozhovor s ní v přiloženém audizáznamu...

Český rozhlas Sever Vám přeje pohodový poslech!

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Alena Perková, moderátorka: Hezké dopoledne ještě jednou všem posluchačům Českého rozhlasu Sever a teď už tady také vítám našeho dnešního dopoledního hosta, dnes jím bude předsedkyně Českého statistického úřadu paní Iva Ritschelová. Dobrý den, vítám vás tady.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Dobrý den všem i posluchačům, vám i posluchačům.

 

Alena Perková, moderátorka: Děkujeme. My jsme teď v období, kdy se nacházíme před komunálními a senátními volbami. Takže lidé se určitě zajímají o to, jednak jak volit. To jim neporadíme, to ani nemůžeme.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: To jim neporadíme.

 

Alena Perková, moderátorka: Ale my jsme si vás pozvali i proto, protože Český statistický úřad potom nějak nakládá s těmi výsledky a to je taky velmi zajímavé, protože z těch výsledků se potom dají vyčíst určitá data, která jsou pro nás rozhodně, rozhodně důležitá a o tom všem si dneska chceme povídat. Jakou roli tedy Český statistický úřad vůbec hraje v těch komunálních volbách, v tom, jak se ty hlasy sbírají, sčítají, jak se s nimi nakládá?

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Český statistický úřad vlastně plní takovou metodickou úlohu. Zpracovává výsledky a tyto výsledky, jak už jste tady řekla, zveřejňuje. Zároveň také školí předsedy okrskových volebních komisí a co je důležité. Nemůže se vyjadřovat k volebním zákonům, žádným politickým záležitostem a v podstatě nedostává do rukou hlasovací lístky.

 

Alena Perková, moderátorka: Takže takový nestranný metodik.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Přesně tak.

 

Alena Perková, moderátorka: Český statistický úřad. Já jsem slyšela, že letos je vyplňování těch lístků v komunálních volbách takové trošku jakoby složitější pro běžného občana. Mohla byste nám něco k tomu říct, případně i poradit, jak s tím máme tedy naložit?

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: No, možná že bychom měli posluchačům připomenout, že vlastně tento týden proběhnou v některých místech až troje volby současně. Ve všech obcích, kterých jen tak pro zajímavost je 6250, se volí obecní zastupitelstva a ve statutárních městech a v Praze se navíc ještě volí zastupitelstva městských částí nebo obvodů. Zároveň také jsou volby senátorské, kdy ve třetině obvodů se volí třetina, což je 27 senátorů. No, a pokud se týká hlasování. Tak pokud se týká voleb do Senátu, tak to je velmi jednoduché. Volič si vybere jeden hlasovací lístek, jednoho kandidáta a ten potom už bez další úpravy vloží do úřední obálky pro volbu do Senátu. Pokud se týká voleb do obecních zastupitelstev, případně zastupitelstev městských částí a obvodů, tak tam je o něco složitější a volič by v prvé řadě si měl velmi důkladně přečíst záhlaví toho hlasovací lístku, kolik vlastně členů zastupitelstva volí. To znamená, kolik hlasů, jaký počet hlasů má k dispozici. A tyto hlasy může dát buď straně, to znamená, že zakřížkuje jedné straně, že zakřížkuje políčko vedle názvu strany. Tím zvolí stranu. Zároveň může dát svůj hlas kandidátům z různých stran tím, že před jménem kandidáta udělá křížek. A proč jsem zdůrazňovala ten počet členů zastupitelstva, že musí nebo měl by zakřížkovat tolik kandidátů, kolik má zastupitelstvo. Může zakřížkovat méně, tím hlasovací lístek zůstává platný, ale pokud zaškrtne těch jmen více, jeho hlas se stává neplatným.

 

Alena Perková, moderátorka: Čili když my označíme jenom tu stranu, znamená, že jsme vlastně jakoby hlasovali pro ten počet určitých kandidátů z té strany.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Z té strany. Samozřejmě pokud ta strana má hlasů méně, než je počet zastupitelů, tak může ještě volit, dokřížkovat ten zbývající počet hlasů u jiných, u jiných stran.

 

Alena Perková, moderátorka: Anebo naopak volí mezi jednotlivých stran jednotlivé kandidáty a mluvila jste o tom, že musíme ale udělat před tou stranou křížek. Co se stane, když neuděláme ten křížek?

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Pokud volíme jednotlivé kandidáty, tak neděláme křížek před stranou, ale křížek před jednotlivými kandidáty, to znamená před jednotlivými jmény.

 

Alena Perková, moderátorka: Před těmi kandidáty, tímto způsobem je označujeme. Tak, tak si hezky rozumíme, doufám, že tomu rozumějí i posluchači. Ještě si na toto téma budeme povídat, teď si ale pustíme písničku.

 

písnička

 

Alena Perková, moderátorka: Hezké dopoledne, posloucháte Český rozhlas Sever a povídáním s naším hostem, je jím předsedkyně Českého statistického úřadu paní Iva Ritschelová. Přeskočíme tu část, kdy volíme, protože do toho posluchačům ani už nemůžeme zasahovat, už je na nich, koho tam jak zvolí. Pojďme už do té fáze, kdy je po volbách a sčítají se hlasy. Jak do toho vstupuje Český statistický úřad?

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Tak já bych možná začala nejprve tím, že vlastně okrskové volební komise, když skončí druhý den, druhý volební den, to znamená, v tomto případě to bude v sobotu 16. po 14. hodině, tak okrskové volební komise otevřou hlasovací schránky a zahájí sčítání hlasů. Vlastně tyhle ty komise jsou jediné, které dostávají do rukou hlasovací lístky, já jsem říkala, že to není Český statistický úřad, ale komise. A ty také rozhodnou o tom, jestli ty hlasovací lístky jsou platné, anebo neplatné. Možná že by pro posluchače bylo i zajímavé říct, kdy vlastně ten hlas toho voliče je neplatný. Já jsem tady už zmínila, že bude neplatný tehdy, jestliže zaškrtne více kandidátů, než má zastupitelstvo. Ale zároveň lístek bude neplatný, jestliže tam nezaškrtne vůbec nic, to znamená, neoznačí žádnou stranu ani žádného kandidáta nebo jestliže hlasovací lístek nevloží do úřední obálky.

 

Alena Perková, moderátorka: Takže jestliže vezmu prázdný ten lísteček, neučiním tam žádný křížek a nic, jenom té jedné strany a vložím ho do obálky, je platný, nebo neplatný.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Neplatný, pokud jste nikoho...

 

Alena Perková, moderátorka: Neplatný, protože jsem tam nic...

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Pokud jste nikoho nezaškrtla, je neplatný. Stejně tak když si vezmete nějakou obálku doma, není to úřední obálka, vložíte do ní volit, tak ten hlasovací lístek je neplatný nebo když ten hlasovací lístek je přetržený. Tak a okresní volební komise...

 

Alena Perková, moderátorka: A ještě se zeptám, ještě tady Plha se hlásí. Protože někde budou až troje volby, to znamená, že musím vyplnit tři lístky a hodit je do tří obálek.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Ne, mám tři lístky, ale házím do dvou obálek. Senátorské volby jsou zvlášť a pokud se týká komunálních voleb, tak tam ty dva lístky dávám do jedné obálky.

 

Alena Perková, moderátorka: Výborně a co kdybych se spletla a hodil to všechno do jedné, tak je to asi neplatné, když senátorské a komunální smíchám dohromady.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Tak je to neplatné. Tak je to neplatné. Možná že by posluchače i zajímalo, zajímala určitá čísla. Já jsem tady řekla, že tedy okrsková volební komise, že sčítá hlasy. Těch okrskových komisí, těch okrsků v České republice pro tyto volby je více než 14 tisíc a tady v našem Ústeckém kraji je to více než, více než tisíc. A vzhledem k tomu, že jsem předsedkyně Českého statistického úřadu, zůstanu u těch čísel a ještě řeknu posluchačům některé, některá další čísla. V České republice vlastně teď pro volby je více než 225 tisíc kandidátů do zastupitelstev a z těchto 225 tisíc kandidátů bude 62 tisíc mandátů. V Ústeckém kraji je to 17 tisíc kandidátů do zastupitelstva a tito se budou jaksi, budou bojovat o téměř 4 tisíce mandátů.

 

Alena Perková, moderátorka: Tak to vůbec nebude pro nás pro voliče jednoduché, abychom se v tom vyznali.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: No, hlavně abychom si vybrali.

 

Alena Perková, moderátorka: A vybrali správně.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: A abychom si vybrali správně, přesně tak.

 

Alena Perková, moderátorka: Přesně tak. Navrhuju, že si teď pustíme písničku a pak si ještě i k číslům a k různým datům, která se týkají voleb, vrátíme.

 

písnička

 

Alena Perková, moderátorka: Hostem Českého rozhlasu Sever je předsedkyně Českého statistického úřadu paní Iva Ritschelová. Povídáme si pořád ještě o volbách, teď už jsme ve fázi, kdy se sčítají hlasy. Mě vždycky zajímalo, jak vy se vůbec dozvídáte, jak to kde v jakém okrsku dopadlo. Jestli vám někdo posílá nějaký e-mail nebo telefonuje nebo se vám posílají obálky po nějakých poslech. Jak to chodí v praxi?

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Takže rozhodně nám nikdo neposílá e-mail ani nám netelefonuje, ale v podstatě já jsem říkala, že je to vlastně okrsková volební komise, která otevře hlasovací schránky, zahájí sčítání hlasů a potom až proběhne to sčítání hlasů, tak vlastně vyplní formuláře s výsledky voleb. A tyto formuláře potom předá na přebírací místo, kde už jsou naši pracovníci Českého statistického úřadu. Těch přebíracích míst je v České republice zhruba 500. Takže je to asi tak 30 okrsků na jedno přebírací místo. Tam pracovníci Českého statistického úřadu už provedou kontrolu těchto formulářů. Je to kontrola, která se týká logické správnosti vyplněných údajů, toho, jestli ty formuláře jsou vyplněny úplně, jestli tam něco nechybí, jestli jsou všichni podepsáni, kteří tam podepsáni být mají. Pokud zjistíme nějakou chybu, tak okrsková komise ji musí odstranit a znovu vyplní, vyplní formulář. Potom když převezmeme bezchybně vyplněné formuláře, tak tyto výsledky jsou z těch přebíracích míst posílány po zvlášť vybudované a velmi dobře, velmi dobře chráněné síti do ústředí v Praze. A pokud někdo by, někoho by zajímal vlastně, jak postupuje zpracování, jak postupně nabíhají ty výsledky, tak si poznamenejte internetovou adresu www.volby.cz a tam v podstatě na této adrese můžete průběh celých voleb sledovat.

 

Alena Perková, moderátorka: Tak jak ten průběh u vás probíhá, tak vlastně my ho můžeme online sledovat.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Ano.

 

Alena Perková, moderátorka: Tak to je teda úžasné. Jak dlouho to asi trvá, než se to všechno úplně celé uzavře?

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: No, my předpokládáme, že pokud nebudou nějaké výraznější komplikace, tak že do půlnoci ze soboty na neděli, tak budeme mít zpracovanou převážnou část výsledků z okrsků, nicméně úplné dokončení, to znamená, až budeme mít informace i z posledního okrsku, tak předpokládáme, že to bude někdy v neděli k ránu.

 

Alena Perková, moderátorka: A děje se s těmi výsledky ještě něco i potom dál, myslím tím nějaké vzájemné porovnávání nebo něco nebo už prostě zkrátka pro vás to v neděli večer skončí, volby máte za sebou a nic s nimi už nemáte společného?

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Tak samozřejmě že s výsledky pracuje, pracuje dál, ale to už jsou převážně jaksi politologové, analytici a tak dále. V každém, v každém případě my ještě s těmi výsledky pracujeme dál, protože musíme jaksi zajistit, že pokud dojde k, řekněme, někdo zpochybní platnost nějakých hlasů a podobně, tak nadále s nimi pracujeme.

 

Alena Perková, moderátorka: Tak já myslím, že k těm volbám jsme toho řekli dosti a dosti. V rámci vaší práce je ještě jedno zajímavé téma, kterému se budeme věnovat úplně příště, jak jsme se domluvili, to je sčítání lidu. Ale protože chviličku času po písničce ještě budeme mít, tak já bych navrhla, abychom si stručně ještě něco krátce o tom sčítání lidu řekli, protože já vím, že když to probíhá jednou za několik let, tak si vždycky lidé říkají: proč vůbec někdo mi leze do bytu a chce po mně vědět takovéhle podrobnosti, k čemu je to vůbec dobré. Tak to si myslím, že by bylo dobré, kdybychom všechno probrali. Tak já prosím o písničku.

 

písnička

 

Dnes je to předsedkyně Českého statistického úřadu paní Iva Ritschelová. Máme tu jeden takový trošku kuriózní dotaz od posluchače z Roudnicka. A ten to tady popisuje takto: má k dispozici jeden hlasovací lístek s jednou stranou, v jeho případě je to konkrétně Strana nezávislých v jejich obci, tam je 9 kandidátů. A zastupitelstvo v obci má 9 členů. On píše, jak si má vlastně vybrat, když není z čeho vybírat.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Tak tady je, tady je každá rada, každá rada dobrá. Jediné, co je možné, že zaškrtne méně kandidátů, pokud nechce tedy všech těch 9, takže jich škrtne méně a vlastně vyjádří tím, že v zastupitelstvu z těch 9 by si představoval pouze 3, 4, 5 těchto, těchto kandidátů. Co mohu doporučit, tak možná pro příště více aktivních spoluobčanů a možná založit i nějakou svoji...

 

Alena Perková, moderátorka: A více stran.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: ... svoji stranu.

 

Alena Perková, moderátorka: Takže tak, aby někoho zvýhodnil, může zakřížkovat méně hlasů, než je těch 9, to je jediné, co můžeme poradit.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Přesně tak.

 

Alena Perková, moderátorka: Pojďme k tomu tématu, které nás čeká, bude to horké téma pro příští rok a to je sčítání lidu. Tak k čemu vlastně slouží takové sčítání lidu?

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Tak to je dotaz, který padá jaksi velmi často, lidé říkají: proč, z jakého důvodu to sčítání vůbec probíhá. Výsledky sčítání, ty jsou vlastně zdrojem pro tvorbu různých politik, pro směrování a řízení společnosti. Jsou to údaje, které používají vědecké výzkumné instituce, které používá státní správa a samospráva. Používají je podnikatele. Takže těch uživatelů je celá řada a možná že pro posluchače je zajímavá informace, že sčítání lidu není žádná "vymoženost" nové doby. Vlastně už sčítání probíhalo před nějaký 4 tisíci lety v Egyptě. Sčítal Čingischán, sčítalo se v osmanské, v osmanské říši. Na území České republiky, to znamená u nás, vlastně soupisy obyvatelstva, ty se dělaly už ve 12. století a vlastně prvním takovým sčítáním lidu, které bylo už postaveno na určitých vědeckých postupech a vědeckých metodách, tak to bylo sčítání v roce 1869.

 

Alena Perková, moderátorka: Tak pojďme k tomu sčítání, které nás čeká, to bude konkrétně kdy?

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu: Sčítání, rozhodne datum pro sčítání, bude půlnoc mezi 25. a 26. březnem.

 

Alena Perková, moderátorka: To znamená, v jakém období že nás navštíví někdo, kdo po nás bude chtít různé všetečné informace?

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu:

Tak on vás může navštívit nebo si můžete i ten dotazník vyplnit sami. Můžete využít, můžete využít internet, takže nemusíte ani se sčítacími komisaři komunikovat. A jak jsem řekla, zhruba tak asi 14 dní před tím, než bude rozhodné datum, tak byste měli od sčítacích komisařů obdržet dotazníky. Jsou to dotazníky, dotazníky tři a pak bude na vás, zdali je vyplníte ručně, anebo použijete internet a vyplníte je přes internet.

 

Alena Perková, moderátorka:

A jak vůbec takového sčítacího komisaře poznáme, aby se někdo třeba za něj nevydával?

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu:

Tak to je velmi, to je velmi dobrá otázka a velmi často padá zejména od starších lidí. Každý z těch komisařů musí mít průkazky. To je jedna věc, to znamená, přijde k vám někdo a vy řeknete: ukažte mi nejprve průkazku. A když se vám ani třeba potom to nezdá, tak bude zřízeno call centrum a vy můžete zavolat do call centra a říct: je tady pan nebo paní X a já chci vědět, jestli to skutečně je sčítací komisař, nebo ne a oni vám to buď potvrdí, anebo ne.

 

Alena Perková, moderátorka:

 

Děkuju vám pro dnešek, sčítání lidu je určitě zajímavé téma, proto se k němu vrátíme samostatně. Dnes byla naším hostem předsedkyně Českého statistického úřadu paní docentka inženýrka Iva Ritschelová, kandidátka věd. Přeju vám mnoho úspěchů nejenom v práci, ale i v životě, protože nejenom prací je živ člověk. Mějte se moc hezky a někdy příště na shledanou.

 

Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu:

Já vám děkuju a přeji krásný den vám i našim posluchačům.

 

 

Spustit audio