Dobrá káva
Dobrá káva, kdo z nás by ji nemiloval. Zejména tu, která nás ráno postaví na nohy nebo udrží chvíli před spaním ve stavu bdělosti. Jak ale chutná opravdu poctivá káva? Jak se pozná? A jak se připraví?
„Připravuji pravé italské presso, ze stoprocentní arabicy, je to směs speciál – čtyři druhy arabic ze Střední a Jižní Ameriky. Je to vyvážená směs, dostatečně pražená...“ popisuje Martin Schejbal, který se přípravou kvalitní kávy zabývá profesionálně.
Kvalitní káva má podle něj být dostatečně pražená, 26procentní výpražek. Nejlepší je čerstvě upražená a namletá zrnková káva.
V čem tkví podle Martina Schejbala kouzlo kvalitní kávy? Musí se vybírat kvalitní zrno a musí se to dostatečně pražit. Vyvrací také mýtus, že káva škodí srdci. „Když pijete kvalitní kávu, bez robusty a malé hrníčky, tak vás to nakopne – fyzicky i psychicky.“ konstatuje Martin Schejbal.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.