Do roku 1934 se Ústí nad Labem pyšnilo nejvyšší budovou v Československu

28. listopad 2018

Můžeme v Ústeckém kraji nějaké stavby označit za mrakodrapy? Ano, minimálně dvě výškové budovy, a to v Ústí nad Labem a v Mostě. Jedna z nich byla dokonce nejvyšší budovou v Československu v letech 1930 – 1934.

Právě v Ústí nad Labem, naší průmyslové metropoli severních Čech, se nachází jedna z nejpozoruhodnějších meziválečných administrativních budov na našem území.

Administrativní palác Spolku pro chemickou a hutní výrobu byl dostavěn roku 1930. S celkem 44 metry výšky si vydobyl postavení nejvyšší budovy Československa.

Stavba s celkem 10 podlažími byla v tehdejších parametrech označována velmi majestátně – jako mrakodrap, a to vůbec první v naší zemi!

Budova oplývala technickými vymoženostmi, např. výtahem páternoster. Při stavbě byla uplatněna na svou dobu velmi progresivní technologie železo-betonové skeletové konstrukce, která byla -propojena příčkami a vyzděna obvodovým cihelným pláštěm.

Budova symbolizující význam a postavení někdejšího Spolku pro chemickou a hutní výrobu přestavuje dodnes nejmonumentálnější ukázku expresionistické architektury na našem území.

Škoda, že nebyla nejvyšší budovou déle než ty 4 roky. Poté se nejvyšším mrakodrapem stal palác Všeobecného penzijního ústavu v Praze v roce 1934, ještě později pak Baťův mrakodrap ve Zlíně z roku 1939.

Spustit audio