Dny lesních řemesel v Dolském mlýně u Jetřichovic. Nadšenci stavějí milíř

Dolský mlýn u Jetřichovic v Českém Švýcarsku, proslavený pohádkou Pyšná princezna, patří na týden starým lesním řemeslům.

Přímo na místě uvidíte třeba to, jak naši předci získávali ze smrkových polen dehet, nebo jak pekli chleba v malých píckách. Zapojit se můžete i do stavby funkčního milíře. Dny lesních řemesel potrvají do 28. srpna.

„Potaš letos bude, máme dost popela,“ pochvaluje si ředitel Etnologického ústavu Akademie věd České republiky Jiří Woitsch. Stará se tam o výrobu přísady, kterou ke svému řemeslu potřebují skláři.

Uprostřed louky se už začíná rýsovat velký milíř, na jeho stavbě pracuje s dalšími uhlíři Eda Tržil: „Bude zhruba 3,90 metru, výška těch 1,70 metru a pět, šest kubíků tam bude dřeva. Když se takový milíř zapálí, tak už se musí hlídat celou noc, zhruba po těch dvou, třech hodinkách.“

Slavnostní zapálení milíře je v plánu na pondělí 21. srpna v 11 hodin dopoledne. Ve středu 23. srpna se můžou návštěvníci Dnů lesních řemesel vydat na komentovanou prohlídku Dolského mlýna s historičkou Natálií Belisovou. Tavba železa je na programu poslední srpnový víkend.

V Českém Švýcarsku panuje aktuálně běžná situace, omezení kvůli vysokému požárnímu riziku přestala platit po příchodu studené fronty a dešťů v polovině července. Správa parku nicméně upozorňuje návštěvníky na to, že ani za běžné situace není v lesích povoleno rozdělávat oheň, kouřit či používat vařiče.

Spustit audio

Související