Dlouholetého primátora Teplic Jaroslava Kuberu připomíná na budově magistrátu umělecká kouřící cigareta

16. únor 2021 15:00

Na teplické radnici už zase kouří Kuberova cigareta. Viditelná je zvenku, u vchodu do budovy magistrátu. Umělecké dílo sochaře Adama Kovalčíka doplňuje reliéf v patře budovy.

Vzpomínkové setkání připomnělo dnešní nedožité 74. narozeniny Jaroslava Kubery z ODS. Dlouholetý primátor loni v lednu náhle zemřel.

„Ta připomínka má dvě části – jednou je tento reliéf, nesoucí motto pana Kubery – Nepodnikat a nepřekážet. Je tam také jeho jméno, datum narození a úmrtí a to, že šlo o primátora a senátora,“ přibližuje sochař Adam Kovalčík, zatím co instaluje v prvním patře radnice, na zeď proti dveřím do kanceláře primátora, sádrový reliéf ve tvaru klenáku. „Je tam takový efekt kouře, který ještě musím nasvítit,“ dodává.

Autor instalace v Teplicích Adam Kovalčík s vedoucí odboru kultury Radkou Růžičkovou

Reliéf nese hlavní motto dlouholetého primátora Teplic, který město vedl téměř čtvrt století. Řídil se tím, že město, stát ani kraj nemají podnikat, a taky nemají překážet lidem.

Deska v patře bude k vidění během úředních hodin, instalace venku pořád. Jen je potřeba pozorně se zadívat nad hlavní vchod do radnice, konkrétně nad levé běžně zavřené dveře, oblíbené místo kuřáků z magistrátu.

„Je to takový drobný vstup. Mně se líbí, že to neruší a neobtěžuje okolí – že to zkrátka nezabírá místo. Je to jen taková drobná perlička,“ shrnuje Kovalčík.

Z fasády vystupuje cigareta vytvořená z epoxidu. „Protože pan Kubera kouřil Davidoffky, tak to má dva proužky z ryzího zlata, aby to nekorodovalo,“ vysvětluje sochař.

Kuberova cigatera odměřuje čas

Každou hodinu se z cigarety na minutu vyhrne kouř. Poté se kouřostroj, ukrytý v podatelně magistrátu, vypne. Tak to bude každý den – vždy od osmi ráno do devíti večer.

„To není propagace kouření. Je to symbol té osobní svobody – každý se má rozhodovat o svém životě sám,“ ubezpečuje Kuberův nástupce, teplický primátor Hynek Hanza z ODS.

Vzpomínky na nedožité sedmdesáté čtvrté narozeniny Jaroslava Kubery se účastnila také jeho manželka Věra.

„Byla jsem překvapená, že to vyvedli tímto způsobem, ale mému manželovi by se to určitě líbilo – to je hlavní,“ shrnula paní Kuberová.

Spustit audio

Související