Dívejte se na zatmění!

18. září 2005

3. října v dopoledních hodinách nastane prstencové zatmění Slunce. Z našeho území bude viditelné jako částečné.

Zatmění Slunce je jedním z nejkrásnějších přírodních úkazů. První písemný záznam o něm najdeme v čínské kronice Šu-King ve spojení se zatměním, které proběhlo v r. 2137 před Kristem. Záznam ovšem spíš připomíná krimipříběh, věnuje se většinou popravě královského astrologa. Ten totiž zanedbal povinnost, zapomněl upozornit panovníka na blížící se úkaz a proto lid nebyl připraven k zahnání draka, který prý měl Slunce pozřít. A tak přesto, že se Slunce zase po malé chvilce objevilo, měl astrolog smůlu - byl o hlavu kratší.
Princip zatmění je jednoduchý - Slunce, Měsíc a Země se ocitnou v jedné přímce. Protože zdánlivý průměr Měsíce odpovídá téměř přesně zdánlivému průměru Slunce, Měsíc v té chvíli Slunce zakryje - hovoříme o úplném zatmění. Prstencové zatmění má svou zvláštnost v tom, že dráha Měsíce není přesně kruhová a Měsíc je tedy někdy dál, někdy blíž. Kolísá také úhlový průměr Slunce, protože se mění rovněž vzdálenost mezi Zemí a Sluncem. Někdy je tedy měsíční kotouč menší než sluneční, nezakryje fotosféru úplně a vznikne tzv. prstencové zatmění - kolem Měsíce je tenký prstýnek jasně zářící sluneční fotosféry. Na Zemi je zatmění Slunce pozorovatelné v místech, kam dopadá měsíční stín, případně polostín. V místech, kam dopadá polostín, vzniká zatmění částečné. A to bude právě náš případ. Pojďme tedy k praxi, jak to bude vypadat 3. října.
V oblasti našeho Ústeckého kraje začne úkaz v 10 hodin a 1 minutu SELČ, na kdy je vypočítán první kontakt měsíčního kotouče se Sluncem. Maximální fáze zatmění nastane v 11 hodin a 14 minut a poslední kontakt a tudíž konec částečného zatmění ve 12 hodin a 30 a půl minuty. Nebudeme si tudíž muset k tomuto úkazu přivstat jako předloni v květnu, kdy Slunce už vycházelo částečně zastíněné Měsícem.
Samozřejmě, při pozorování je nutné chránit si zrak bud speciálními tmavými brýlemi nebo úkaz sledovat přes tmavý filtr, který dostatečně tlumí sluneční svit. Bez speciálního filtru není také možné úkaz sledovat dalekohledem, mohlo by dojít k trvalému poškození zraku.
Poslední úplné zatmění Slunce bylo v Čechách viditelné 12. května 1706 a to další bude pozorovatelné až 7. října 2135. Za nejbližším úplným zatměním bychom museli 29. března příštího roku zajet do jiných zeměpisných končin - třeba do Turecka, Egypta či Libye. U nás bude viditelné jako částečné, stejně jako to letošní. Tak nezapomeňte na pondělí 3. října!

Miroslav Zimmer

Z rubriky Mýty, omyly a novinky astronomie. Vysíláno v Planetáriu 38/2005, 17. - 23. září.

Pravidelná rubrika Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie se vysílá v rámci každého třetího Planetária v měsíci.
Další texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

Spustit audio