Diplomaté vyhráli v přátelském fotbalovém utkání s TJ Junior Roma Děčín

22. září 2014

Místo mistrovského utkání s Bynovcem sehráli včera fotbalisté TJ Junior Roma Děčín utkání s diplomaty a zaměstnanci osmi ambasád. Soupeři s děčínským klubem totiž nechtějí hrát - obávají se o zdraví a odvolávají se na tři roky staré násilnosti na hřišti. Švédská velvyslankyně Annika Jagander to ale považuje za výmluvu. Proto domluvila přátelský zápas proti rasismu a ujala se slavnostního výkopu.

„Přečetli jsme si v novinách článek o fotbalovém týmu, se kterým nechtějí jiné týmy hrát, a přišlo nám toho týmu líto. Takže jsme si řekli, že dáme dohromady tým složený z ambasád,“ vysvětlila švédská velvyslankyně.

Domácí nastoupili s trochou nervozity a zpočátku byli lepší. Hosté se na hřišti sice sešli vůbec poprvé, brzy se ale sehráli a dali první dva góly. Děčínští v první půli ještě vyrovnali.

„Nádhera, oba týmy hrají dobře. Za stavu 0:2 jsme věřili, že vyrovnají, a tak se také stalo,“ řekl fanoušek domácích Ladislav More. Zápas nakonec skončil 5:5 a na penalty těsně vyhrálo mužstvo ambasád.

„Hráli dobře, hodně běhali. To jsme od nich nečekali. My jsme mysleli, že to budou - s prominutím - starší pánové, co sedí v kanceláři. A nakonec klobouk dolů,“ zhodnotil utkání domácí hráč Roman Kolda.

Nejen on, ale i diváci oceňovali některé zákroky brankáře hostů Christiana Lassena z dánské ambasády. Také on si zápas užil:

„Zápas byl úžasný. Už jsem osm let nehrál. Takže když jsem vyběhl na plochu, cítil jsem ten adrenalin a úžasně jsem si ho užil. Měl jsem i úžasný pocit z diváků, protože nás neskutečně podpořili. Hráli jsme také za dobrou věc. Doufám, že TJ Junior Roma bude mít příležitost sehrát další zápasy.“

Před utkáním v Děčíně - diplomaté a romové

Pět z deseti klubů v soutěži 3. třídy totiž nechce proti fotbalistům TJ Junior Roma Děčín vůbec nastoupit. Odůvodňují to obavami z možných incidentů a zkušeností s tři roky starou potyčkou na hřišti.

Od té doby se mužstvo obměnilo a z tehdy problémových hráčů v něm zůstává jediný - Patrik Herák:

„Můj názor je ten, že je to špatné. Proč tím argumentují? Já jsem za to byl potrestán, tři roky jsem nemohl hrát fotbal, pokutu jsem zaplatil. Obvolával jsem ostatní týmy, dokonce jsem jim řekl, že v tomto týmu ukončím licenci, aby s nimi hráli. A oni řekli, že to není ten důvod, že tu jsem já. Potom teda co chtějí víc?“

Před utkáním v Děčíně - diplomaté a romové

Herák hraje i za Heřmanice a podle předsedy okresního výkonného výboru Libora Šimečka bez problémů. Možný diskriminační motiv družstev ale Šimeček odmítá a doufá v obrat.

„Jednoznačně se nejedná o rasismus a diskriminaci. Situace se vyjasní a ostatní oddíly nastoupí k soutěži. Jsem přesvědčen, že to takto bude,“ věří Šimeček.

Ve čtvrtek se totiž sejdou zástupci klubů třetí třídy, okresu, kraje a vedení fotbalové asociace bude zastupovat generální sekretář Rudolf Řepka.

autor: hau
Spustit audio