Dip z avokáda
V pondělních Babských radách jsme velebili avokádo a jeho blahodárné účinky nejen při konzumaci, ale třeba i využití v kosmetice.
Apetýt vám poradí jak si udělat chutný, výživově bohatý a zdravý dip z avokáda.
Budete potřebovat:
- 2 zralá avokáda, zbavená pecek a oloupaná
- 1 hrnek podmáslí
- 1/4 hrnku majonézy
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1/4 hrnku bílého vinného octa
- 1 lžičku soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 stroužek česneku, nakrájený na kousky
- šťávu z půlky limetky
- 1/4 hrnku nasekané petržele
- 2 lžíce nasekané pažitky
Postup:
- Vložte obě avokáda, podmáslí, majonézu, zakysanou smetanu, ocet, sůl, pepř, česnek a šťávu z limetky do mixéru a mixujte dohladka.
- Nalijte do mísy, přisypte bylinky a dobře promíchejte.
- Přelijte do sklenice, ve které chcete dresing skladovat, dobře zavřete a uložte do lednice.
- Dip je výborný k masu i zelenině, můžete do něj s chutí namáčet čerstvé pečivo nebo ho smíchat s tvarohem a vyrobit jednoduchou pomazánku.
Související
-
Božské šunkofleky
Ať už je milujete, nebo ne, šunkofleky s uzeným masem jsou zkrátka snadná pochoutka z jednoho hrnce nebo pekáče.
-
Sendvič s karbanátkem a kari dipem s jablky
Co připravit k jídlu na výlet nebo piknik? Zapomeňte na řízky, ale maso si dopřejeme. Do netradičního sendviče využijeme karbanátky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.