Devět projektů z Ústeckého kraje se představuje na aktuální putovní výstavě Má vlast cestami proměn

6. prosinec 2023

Každoroční putovní výstava spolku Cestami proměn představuje proměny různých staveb v průběhu času. Fotografie s příběhy ukazují stav před opravou a po ní. Z letošní téměř stovky přihlášených proměn je devět z Ústeckého kraje.

S putovní výstavou se můžete setkat v ulicích, parcích, na náměstích, v knihovnách, na úřadech, ve školách, na hradech a zámcích nebo třeba na nádražích.

Město Kadaň přihlásilo tři proměny - Přírodovědnou observatoř na rozhledně na Prostředním vrchu. Atrium v Domě dětí a mládeže Šuplík, kde z nevyužitého dvorku vzniklo místo pro venkovní představení nebo pro posezení, a vylepšenou náves v Kadani-Úhošťanech.

V Litvínově je to modernizace nádražní budovy Horní Litvínov. Ústí nad Labem přihlásilo smíšený dům, opravený osmipodlažní panelák v Čelakovského ulici, kde vzniklo 33 městských bytů pro sociální a dostupné bydlení. Blšany u Podbořan upozorňují na nové Mlýnské zahrady na místě zchátralého vodního mlýna. Parčík s koutkem pro děti v městečku chyběl.

Obec Růžová na Děčínsku se zasadila o nové polní cesty v okolí. Ovocná stezka lemovaná hrušněmi a jabloněmi spojuje Růžovou s osadou Nový Svět, zdravotní stezka zase s lokalitou Janov (Hájenky) a nabízí krásné výhledy do okolí.

Teplicko zastupují dva projekty obce Hrobčice, a to opravená brána tvrze z poloviny 16. století a kompletní obnova rozpadajícího se zámečku Mirošovice.

O vítězné proměně lze hlasovat prostřednictvím webu cestamipromen.cz. a proměny hodné následování volí také odborná porota architektů pod vedením architekta Josefa Pleskota.

Spustit audio