Dětská hřiště zůstávají otevřená. Lidé ale musí dodržovat bezpečnostní a hygienická pravidla

19. listopad 2020 10:49

Většina školáků stále zůstává doma a zrušené jsou i různé volnočasové aktivity. Dětem tak často k zábavě venku zbývají jen dětská hřiště. Města je nechávají otevřená, ale návštěvníci na nich musejí dodržovat bezpečnostní a hygienická opatření nařízená vládou. Na hřišti může být nejvíce 20 lidí, v rouškách a s dvoumetrovými rozestupy.

Eva Hejná z lounského úřadu se stará o 40 dětských hřišť po celém městě. Vybavila je cedulemi o nutnosti dodržovat dvoumetrové rozestupy. Tady, na hřišti generála Fajtla, je na to dost prostoru.

„Ty herní prvky jsou tu rozmístěny tak, aby se ty děti neshlukovaly,“ vysvětluje Eva Hejná, která sem chodí na pravidelné kontroly.

Eva Hejná z lounského úřadu vybavila dětská hřiště cedulemi o nutnosti dodržovat dvoumetrové rozestupy

V Lounech jsou hřiště otevřená a podle starosty Pavla Jandy z TOP 09 zůstanou i nadále. „Ne každý je takové povahy, že může vyrážet na kopce do Českého středohoří. Tak prostě třeba vyrazí na dětské hřiště. V tuto chvíli proto neuvažujeme o uzavírání nebo zákazu chodit na hřiště – přišlo by mi to proti zdravému rozumu,“ vysvětluje.

Dětská hřiště jsou otevřená i v Teplicích

Hřiště ožívají po poledni, když školákům končí distanční výuka a menším dětem školka. Platí to i o dětském hřišti v lázeňské části Teplic.

Pod velkou klouzačkou svoji malou dceru právě jistí Markéta z Ústí nad Labem: „Chodíme na hřiště úplně stejně, s tím rozdílem, že já mám roušku, a dceru jsem od ní osvobodila.

Naopak v ústraní se drží paní Maryna: „Jdeme sem ze školky, trochu se pohoupeme, a domů.“

Rodina s Magdalénkou přijela do lázní: „Snažíme se dodržovat rozestupy, pak si také myjeme pořádně ruce, když přijdeme z venku. Jsme tady v lázních a s těmi dětmi se stejně stýkáme – to prostě nejde omezit. Navíc ty děti potřebují ten sociální kontakt.“

Tepličanka Kristína je opatrnější: „Chjodíme na hřiště daleko méně, než dřív. Spíš chodíme do lesa – snažíme se lidí stranit.“

Všichni dospělí na teplickém hřišti měli roušky a děti pod dohledem.

Spustit audio

Související