Děti z duchcovského dětského domova otevřely vánoční obchůdek, aby si splnily přání

11. prosinec 2022 10:19

Celou sobotu 10. prosince prodávaly děti z dětského domova vlastnoručně vytvořené adventní věnce, svícny a další vánoční dekorace v teplické Olympii.

Charitativní obchůdek si tem otevřely na jeden den. „Mají to krásné, mají moc hezké výrobky,“ popsala vystavené věci Iva Šotková, která do Olympie přijela s rodinou z Kadaně na vánoční nákupy a obchůdek ji zaujal. Dodala, že něco koupí pod stromeček babičce, určitě by jí to líbilo. Nakonec Šotkovi vybrali svícen z přírodního materiálu a pleteného skřítka. Toho chtěla dcera.

Stánek zaujal i manžele Hanku a Honzu z Háje u Duchcova. „To je krásný projekt,“ nechali se slyšet o nápadu dětí z dětského domova prodávat na Vánoce své výrobky a přivydělat si naopka na splnění svého vánočního přání.

Rukodělné výrobky nabízeli lidem školačky Kristýna a Natálie. Podílely se i na jejich výrobě. „Já jsem vyráběla skleničky jako takové svícinky,“ nechala se slyšet jedna z nich.

Výroba zboží pro vánoční obchůdek zabrala dětem v domově zhruba tři měsíce a podílela se na ní také vychovatelka domova Nikola Tropschuhová.

„Docela jsme byli překvapení, jak ty výrobky děti zvládaly samy. Až takové ty dodělávky jsme doladili,“ vysvětlila Tropschuhová.

Na tom, jak naloží s výdělkem, se všichni dohodnou. Zatím vede nápad vypravit se do nějakého dětského zábavního centra. A děti se zároveň učí praktickému životu: domluvit se na nápadu s obchůdkem, nabídnout sortiment, vyrobit ho, zabalit, ocenit a také prodat. A smysluplně využít získané peníze.

Spustit audio