Děti po návratu do kolektivu zapomínají mluvit. Kroužky.cz jim pomáhají vracet smích

20. srpen 2021

„Kroužky tady byly vždy a dá-li pán Bůh, budou tady vždycky. Udělají i v této nejednoduché době vše pro to, aby se zase ozýval zdravý a šťastný dětský smích,“ říká ředitelka obecně prospěšné společnosti Kroužky.cz pro východní Čechy Květa Štěrbová.

Po tom, co protiepidemická opatření ovlivnila snad všechny oblasti našeho života, se zdá, že svět se pomalu vrací do normálu: „Celé prázdniny jedeme v letních kempech, v táborech a po těch měsících je to velká radost. My dospěláci máme bohužel dar zrcadlit na tu dětskou duši to, že máme obavy, strach z nejednoduché doby. Děti to přijímají a nereagují šťastně,“ říká Květa Štěrbová.

Doba, kdy nebylo možné se s kamarády a spolužáky setkávat, se na dětech odrazila. „Když jsme po době pandemie, v polovině května pustili běžné kroužky nejdříve ve venkovním režimu a potom v tom normálním, tak mi lektoři říkali, že děti jsou zvláštní, že neumí pořádně mluvit a učí se to s nimi od znova. Byl to zajímavý psychologický moment,“ dodává Květa Štěrbová.

Září a nová doporučení

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy vydalo 17. srpna soubor doporučení pro provoz škol platných od září, pravděpodobně ale nejde o konečnou verzi. „Když jsme to konzultovali s kolegy napříč republikou, tak jsme se po zkušenostech shodli, že do začátku školního roku je ještě dlouhá doba a jsme připraveni, že ministerstvo dodá ještě aspoň čtyři aktualizace. Ale samozřejmě už teď jsme toto doporučení poctivě studovali. Jsem ráda, že záměrem MŠMT je umožnit následující školní rok průběh výuky a dalších školních aktivit v co největším rozsahu. To je zásadní věta,“ chválí Květa Štěrbvá.

Děti ve škole (ilustrační foto)

I výuka se tak pomalu vrací téměř k normálu a děti se můžou do školy těšit. „Kladné emoce ke vzdělávání se objevily už v průběhu pandemie. Nás to těší a s touto kladnou emocí je potřeba pracovat a využít ji. A hned na začátku nedávat dětem nějakou překážku,“ říká Květa Štěrbová, která vidí zásadní roli ve vzdělávání dětí také ve volnočasových aktivitách.

„Volnočasové aktivity čím dál víc kladou důraz na budoucnost dětí. Ale bez nějakého nátlaku, vzdělávají se přirozeným způsobem. Je vidět, že děti se rády vzdělávají, nasávají to jako houba.“

Jak vybrat kroužek?

„Vy jste rodič, vy dítě znáte nejlépe. Je potřeba objevit nějaký jeho vyčnívající talent a ten podpořit volnočasovkou. Naše kroužky, tím jak jsou ve škole, jsou vám nejblíž, abyste s dětmi nemuseli cestovat přes celé město nebo do úplně jiného města. Koukněte na krouzky.cz a tam najdete naši nabídku, kde to máte nejblíž a kde jsou partnerské školy,“ radí Květa Štěrbová a dodává, že je dobré kroužky zkusit zkoordinovat i s kamarády dítěte. Parta může působit jako táhlo.

Ambice rodičů stranou

Při výběru kroužků a volnočasových aktivit je dobré mluvit o nich s dětmi. Vlastní ambice by měly jít stranou: „Naslouchejme dětem, to je pak obrovský dar, který se nám vrátí.“

Přes 20 let zkušeností a práce s dětmi dává slušný rozhled. „S kolegy jsme se shodli, že každý rok je jiný, ale je skvělé, že lze stavět pyramidu zkušeností na těch dvaadvaceti letech.“ Chcete poradit s výběrem aktivit pro vaše děti? Koukněte na krouzky.cz a nebo si poslechněte záznam Radioporadny.

Spustit audio

Související