Den záchranářů v Lounech: Policejní Oktávie, jízdní police nebo „železný kůň“

4. červen 2017

Stovky lidí navštívili v sobotu devátý den záchranářů Ústeckého kraje. Hasiči, policisté, záchranáři i vojáci se představili na výstavišti v Lounech. Největší radost měli z akce děti a tatínkové. Vedle techniky byly pro návštěvníky připravené i ukázkové zásahy.

Na lounském výstavišti předvedli své dovednosti i technické vybavení všichni, kteří zachraňují cizí životy a své při tom často riskují. Představili se tam vojáci, zdravotníci, policisté i hasiči z regionu z Ústeckého kraje. Technika se líbila zejména dětem. Hasiči je vozili třeba na pásovém dopravníku, kterému říkají „železný kůň“.

„Slouží k převozu materiálu v těžko přístupným terénu. Je to hlavně do lesů, třeba na nějaký delší zásahy. A ty pásy jsou super do terénu, jezdili jsme na tom třeba na rozblácený sjezdovce na Klínovci a jelo to bez problémů,“ představil techniku lounský hasič Ladislav Kortan, který na něm nejmenší návštěvníky vozil.

Lounští hasiči představili "železného koně", místo materiálu na něm vozili děti

Lidem se v Lounech představila i jízdní policie na koních. „Myslim že to je určitě účinná taktika, třeba proti fanouškům a podobně. Ještě jsme jedna z máala zemí, kde se tomu věnujou naplno. Jsou to opravdu frajeři,“ zhodnotil jejich vystoupení jeden z návštěvníků Jiří Laštovka z Mostu, který se do Loun přijel podívat i se svým synem.

Předvedla se i jízdní policie

Samozřejmě na dni záchranářů nechyběla ani civilní policejní Oktávie, která dohlíží na provoz na silnicích. Tu zvědavě hlavně děti, které si zkoušeli třeba houkačku. Tatínkové se zase hodně vyptávali. „Třeba na rychlosti, kolik jim hrozí bodů, kde ta Oktávie jezdí, kde mají stanoviště. Samozřejmě my víme všichni tady na Lounsku, kde ta Oktávie jezdí, takže není tady co tajit,“ vysvětlil Jiří Samuel z lounské dopravní policie.

Svou výbavu představila v Lounech i policie

Na Dni záchranářů ale nechyběla ani prevence, a to v podobě stánků Safety Road a Besipu, kde si lidé mohli osvěžit třeba silniční pravidla.

autor: bach
Spustit audio