Děčínský tapír Tomík miluje koupání

21. leden 2018

V děčínské zoologické zahradě najdete na několik desítek zvířat, ale jedním z největších miláčků ošetřovatelů a návštěvníků je Tomík - tapír jihoamerický.

„Náš tapír k nám přišel před čtyřmi roky z Polska. Je samec a správně se jmenuje Paper . Tady mu ale říkáme Tomík. Ani vlastně nevím, proč to jméno dostal. Je to takový náš miláček a mazlíček,“ představuje tapíra vrchní ošetřovatel Zoo Petr Haberland.

Koupání si opravdu užívá

Tapír je ve své podstatě samotářské zvíře přírodě nepotřebuje mít druhého tapíra. „Ani tomu našemu není smutno. Má moc rád drbání a koupání,“ prozrazuje ošetřovatel.

Přes léto vezmou v zoo kbelík vlažné vody, kartáč a tapír si umývání si opravdu užívá. „Dokáže se u toho rozvalit a vystrčit břicho, abychom ho mohli umýt na těch nejtajnějších záhybech těla,“ popisuje návštěvnicky atraktivní a fotograficky vděčnou podívanou Petr Haberland.

Zdravý jídelníček mu návštěvníci mohou závidět

Tapír je býložravec v přírodě se živí nejčastěji listím a vodním rostlinstvem. Je to zvíře, které je poměrně hodně vázané na vodu, takže obývá břehy řek v Jižní Americe.

„My našemu tapírovi dáváme pestrou nabídku ovoce a zeleniny, ať už je to kořenová zelenina, listová, nejrůznější exotické ovoce, jablka, hrušky. K tomu dostala kvalitní seno, a když není zimní sezóna, k tomu dostává i koňské granule s příměsí ovesných vloček.

Tapír je vlastně lichokopytník, takže koně a poník jsou jeho příbuzní. Se slonem, kterého může návštěvníkům připomínat, nemá společného nic, je to čistě jenom podobnost vývoje.

„Malý chobot mu slouží stejně jako slonovi – na stahování listí ze stromu, které spásá. Je to vlastně pátá končetina, kterou si podává jídlo do tlamy,“ dodává vrchní ošetřovatel děčínské zoo Petr Haberland.

Spustit audio