Děčínské letní kino promítá v digitální kvalitě. Za první týden přišlo tisíc lidí

17. červenec 2013

Děčínské letní kino hraje nejnovější filmy a v nejlepší kvalitě. Zatímco řada letních kin v České republice musí hrát pouze filmy ve starém formátu, protože jejich provozovatelé nechtějí investovat do nákladné digitální technologie, která se dá navíc využít jen pár měsíců v roce, v Děčíně si techniku pronajali a začali promítat na fotbalovém stadionu. Zatím se zdá, že diváci jsou nadšeni.

I přes riziko spojené s náklady na techniku, hlavní organizátor a vedoucí děčínského kina Sněžník Martin Pošta věří, že je to byl smysluplný krok.

„Ti tři hlavní spolupořadatelé, to znamená Sportovní areál Děčín, zámek Děčín a samozřejmě i kino Sněžník, jdou do velkého rizika, a jenom diváci teď ukáží, jestli to mělo smysl, nebo ne,“ vysvětluje Martin Pošta.

Na nezájem diváků si zatím nemůže stěžovat. Za první týden kino navštívilo téměř tisíc lidí. Na zahajovací, byť už trochu starší, Okresní přebor prý přišlo 200 lidí, druhý den na nový Revival 250 lidí.

„A dál to pokračuje i u těch repríz, že je velmi dobrá návštěvnost a hlavně vidíme tu pozitivní vlnu, která se šíří Děčínem, a to si myslím, že je dobré. Takže očekáváme, že by ta návštěvnost mohla i narůstat,“ říká Pošta.

Z fotbalového stadionu se letní kino přesune také na děčínský zámek, kde už se promítalo loni. Za týden ho navštívilo asi půldruhého tisíce lidí. Letos se promítá celý měsíc a kromě filmů diváci uvidí třeba i záznamy rockových koncertů a další žánry.

Ostatní letní kina v Ústeckém kraji mají potíže. Litoměřické v těchto dnech promítá letos poprvé, protože bylo zaplaveno při povodních a v ostatních městech na Ústecku musí pořádat živé koncerty nebo hrát staré filmy. Peníze na digitalizaci zatím nejsou.

autor: Iva Zítková
Spustit audio