Děčínem pochodovali sokolové

2. červen 2018 16:25

Sobota patřila v Děčín sokolům. V rodišti jeho zakladatele Miroslava Tyrše totiž měli naplánovaný krajský sokolský slet.

Podle organizátorů se do Děčína sjelo na devět stovek účastníků. Společně si procvičili skladby, se kterými se v červenci představí v Praze na všesokolském sletu.

„Pro mě, který jsme sokolem od malička, je to hrdost být tady. Navíc ponesu ještě náš prapor, naší župy a to je ta nejvyšší čest,“ míní Ladislav Toncar starosta sokolů z děčínských Maxiček. Na sobě měl historický sokolský kroj - jezdecké boty, rajtky, jezdecké a červenou košili.

S kamarádkami přijela Kateřina Pacltová. Cvičit bude skladbu s názvem Ženobraní. „Je to krásná skladba, na hudbu Čechomoru. A je to krásná skladba, takový folkový tanec, končíme čardášem, takže je i svižná… Ale je nás tady málo,“ poznamenala. Ale vzápětí dodala, že už viděla další účastnice, jak si dávají některé cvičenky poblíž kafíčko a tak určitě dorazí.

Podle náčelnice děčínské župy severočeské Dagmat Toncarové je o Sokol stále větší zájem. „Sokol neumírá, je nás stále víc a víc,“ upozorňuje. A proč se slet koná letos? Odpověď je snadná - ke stému výročí republiky. „Když jsme plánovali slet, tak jsme říkali, čím jiným výročí oslavit než takto. Vždyť sokolové byli u vzniku republiky,“ dodává.

Spustit audio