David Hertl - redaktor ČRo Sever a Jiří Pilnaj - cyklista

Ve čtvrtek 18. června jsme si s našimi hosty povídali o jedné "bláznivé" cykloakci na trase Praha - Stockholm a o tom, jak se na takovou akci připravit. Pokud jste povídání propásli a přitom vás zajímá, stačí si ho poslechnout či přečíst uvnitř...

Slávka Brádlová, moderátorka: Čtvrt na jedenáct a severní vysílání, respektive Český rozhlas Sever, tak je to přesně a naši dva ohlášení dopolední hosté - David Hertl, ahoj.

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Hezký den.

Slávka Brádlová, moderátorka: Samozřejmě lidé tvoje jméno znají, takže vědí, že jsme kolegové a ...

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Jsem tu skoro doma vlastně.

Slávka Brádlová, moderátorka: Skoro doma. Jsi domácí, nejsi žádný host, tak, ale opravdickým hostem je Jiří Pilnaj, dobrý den.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Dobrý den.

Slávka Brádlová, moderátorka: A vás oba teď spojuje takový zajímavý projekt, docela bych řekla náročný a možná, že bychom ale měli začít u toho, že by vás tady mělo sedět mnohem víc. Tak to bude asi otázka první pro Jiřího Pilnaje. Kolik by vás tady správně mělo sedět?

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: No, správně bysme tady měli sedět, kromě Davida, tři, ale naše výprava nakonec se zúžila tím směrem, že pojedeme na kole dva a David, coby řidič doprovodního vozidla a navigátor.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a musíme ten projekt také pojmenovat.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Výprava se jmenuje, nebo je nazvána pracovně Praha - Stockholm 2009 a je to cyklistická výprava vlastně, to jsme ještě asi nezmínili. Takže pojedeme z Prahy do Stockholmu na bicyklech, kromě úseku z Polska do Švédska trajektem.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tam to prý na kole nejde.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: No, zkoušet to nebudeme. Ten Balt asi není vhodnej k jízdě na kole.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak podstatně víc se o celém projektu dozvíte samozřejmě v dalším vstupu.

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, dva hosté u mikrofonu - kolega David Hertl a Jiří Pilnaj, pro tuto chvíli cyklista, možná velitel výpravy, velitel expedice, která povede z Prahy do Stockholmu. Bude to cyklistická záležitost, to už jste říkali a já se musím zeptat, proč zrovna Švédsko? Protože vy jste něco podobného už absolvovali a to byla taková, řekla bych, turisticky zajímavější nebo příjemnější destinace.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: No, nás, abych řekl, baví jezdit odněkud někam, takže ty svoje výpravy plánujeme, aby měly nějakej smysl a cíl, takže loni jsme absolvovali výpravu za zapálením olympijského ohně do Řecka, což by byla možná v červnu, v červenci zajímavější destinace, ale my jsme jeli v březnu, takže si myslím, že tak špatný počasí, jako jsme měli loni, letos nezažijeme ani na severu.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak zatím to vypadá docela dobře. Jak dlouho ta cesta potrvá, jaký je plán?

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Startujeme 20. června a do Stockholmu bysme měli dorazit 1. července, takže, já jsem to počítal, 11 nebo 12 dní.

Slávka Brádlová, moderátorka: Máte určitě propočítanou trasu, takže kolik kilometrů denně musíte bezpodmínečně urazit?

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Když to zprůměrujeme, tak je to kolem 120, 130 kilometrů denně, ale samozřejmě ze zkušeností víme, že když máme naplánovaných 110, tak s blouděním a zajížďkama se ke 130 dostaneme. Takže kolem těch 130 ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Docela ...

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: ... to dá.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tady se musím obrátit na kolegu Davida Hartla, který jede jakoby šofér, nebo ne jakoby, ale doopravdy jako šofér doprovodného vozidla. Nebudeš mít rezervní kolo s sebou? Já vím, že pak se asi počítá každé kilo a že by sis třeba alespoň závěrečných 5, 10, 50 kilometrů dal?

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Tak padesátka, myslím, že to je asi vrchol, čeho bych byl schopen za ten jeden den ujet na kole. No, přemlouvají mne, abych jel s nimi na kole, ale nemám kolo na silnice, mám horské kolo a tak jsme ... tak jako teď cestou do studia jsme si z rovna s Jirkou říkali, že pokud to bude možné, tak, protože bychom měli spát v kempu na okraji Stockholmu, až tam dorazíme, tak na tu úplně poslední cestu do města, že si tam kolo nějaké když tak vypůjčím, abysme přijeli všichni tři na kolech.

Slávka Brádlová, moderátorka: S celou parádou, tak jak se sluší a patří.

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Bude to prima - kolo a na zádech baťoh s mikrofonem a se vším zařízením rozhlasovým, takže už se na to moc těším.

Slávka Brádlová, moderátorka: Já musím prozradit, že dneska ta rozhlasová technika je poměrně miniaturizovaná, takže ...

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Už je to lepší.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... rozhodně ..., kdybys jel před 20 lety, bylo by to opravdu horší. Jak vypadají přípravy na takovou cestu, tak řekla jsem, že vy už máte pár takových cest za sebou, takže to je asi jen otázka rozhodnutí a my jsme vlastně ale nezodpověděli tu základní otázku, proč zrovna Praha - Stockholm? Těch cílů se nabízí víc.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Taky jsem si uvědomil, že jsme to zamluvili. Ta cesta, ač to zní příliš vzletně, ale má to symbolizovat vlastně předání předsednictví v Radě Evropské unie mezi Českou republikou a Švédskem, takže vlastně posledního června končí předsednictví Český republiky a prvního nastupuje Švédsko, takže jim tam tak vezeme pomyslnou štafetu do Švédska.

Slávka Brádlová, moderátorka: Nepovezete taky krabici kostkového cukru, abyste to dosladili?

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Já si myslím, že už je přeslazeno, takže jsme volili takovej historickej moment, že vezeme kopii Klaudiánovy mapy Čech, to je nejstarší tištěná mapa, což je, myslím, relativně neutrální a myslím, že, jak se opakuju znovu, už je přeslazýno.

Slávka Brádlová, moderátorka: Jiří Pilnaj, David Hertl, dva účastníci takové expedice, výpravy Praha - Stockholm. Je to výprava pořádaná u příležitosti předávání předsednictví v Evropské unii, takže takový, bych řekla, slavnostní, společenský kousek se tam objeví a mimochodem, když budete na kolech, budete s sebou mít společenské oblečení, pokud se opravdu budou odehrávat nějaké události společensko-politické?

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Já si myslím, že určitě ne, protože na kole ve fraku by bylo docela nebezpečný, ale samozřejmě k tomu předání pomyslný štafety má dojít na našem velvyslanectví ve Stockholmu, takže tam asi nepůjdeme úplně propoceni a otrhaní, ale jinak tam půjdeme určitě v cyklistickým.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak nakonec patří to k tomu. Ještě mi řekněte, jak dlouho jste dělali zásoby? Jestli máte někoho jako provianťáka, který udělá seznam a řekne: "Musíme mít toto, toto, toto." Dneska není problém potraviny koupit kdekoli po cestě, cenově myslím, že es to také vyrovnává, ale něco s sebou mít musíte.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: No, to je, ... pardon, je to individuální. Tak každej jsme si vzali nějaký český potraviny, ani ne tak možná kvůli ceně, ale kvůli tomu, že jsme na ně zvyklí, abysme neměli nějaké zdravotní problémy cestou a samozřejmě maličko jsme se zásobili na to Švédsko, který je, aspoň podle zkušeností našich kamarádů, opravdu extrémně drahý v Evropě, možná dvakrát až třikrát než v Rakousku, se tvrdí, takže ...

Slávka Brádlová, moderátorka: A to je co říct.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: ... tam asi musíme trošičku ušetřit. Ale nic specifickýho, žádnej provianťák není. Každej se balí sám.

Slávka Brádlová, moderátorka: Každý sám za sebe. Co ta technická příprava? Protože zase ze zkušeností víte, co zhruba na tom kole odchází tak nejčastěji, nebo co je nejrizikovější? Co musíte mít dvojmo, trojmo?

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: No, hlavně to kolo musí každej si z nás připravit před tou výpravou, ale vzhledem k tomu, že se ujede zhruba těch 1300, 400 kilometrů, tak nic zásadního nepočítáme, že by odešlo. Je potřeba si asi dát novej řetěz před výpravou a samozřejmě ty běžný součástky, jako jsou náhradní dráty, protože to se může stát, že praskne. Letos jsme to vyřešili tím, že máme trošičku větší auto, takže si vezmeme celý náhradní kola, takže ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Pohoda.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: ... můžeme vyměnit v případě defektu.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak a Davidova příprava? Teď se ptám na tu profesi, protože předpokládám, že z téhle cesty bude zajímavé zpravodajství, nevím, jestli z průběhu každý den, nebo jestli se domluvíme, že po projektu, po výpravě se znovu sejdeme?

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Já ještě přilepím k Jirkovu jednu věc. Když jsem loni doprovázel cyklisty do Řecka, tak za celých 14 dní byly dva defekty, pokud se nepletu a to shodou okolností Vláďa Liška je smolař v tomto smyslu, ale to je jenom "smolař" v uvozovkách, protože všechno opravil během několika minut, a to byl prasklý řetěz hned na německých hranicích, a potom v Řecku píchnul, pokud se nepletu, že jo. Tak to byl ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to snad ani není defekt, to je ...

David Hertl, redaktor ČRo Sever: No, není, to je pohoda ...

Slávka Brádlová, moderátorka: ... takřka povinnost cyklistické výpravy.

David Hertl, redaktor ČRo Sever: A pokud jde o tu moji práci, ta se zase nemění. Je to jako obvykle. Ráno brzo vstávat, uvařit všem čaj, kávu, vyklepat spacáčky, tak takovýhle to asi nebude, ale samozřejmě, že naši posluchači uslyší každý den ve vysílání, včetně víkendů, dvakrát denně informace o tom, co se děje - v 8.40 a ve 14.40, průběžně také se bude každý den objevovat na webu Českého rozhlasu, to je to www.rozhlas.cz/sever, tak tam na téhleté první úvodní stránce našeho webu bude odkaz na reportáže, budu tam posílat každý den určitě aspoň jednu fotku a jakýsi deník té naší výpravy, takže to by tam mělo být a na tomhle webu pro ty, kteř to nestihnou, budou k poslechu, k streamování i ty rozhlasové vstupy, které my budeme vysílat.

Slávka Brádlová, moderátorka: Zkrátka nikdo o nic nemusí přijít.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak i tou písničkou jsme ladili na švédskou notu, skupina ABBA a naši dva dnešní hosté - kolega David Hertl a Jiří Pilnaj, kteří jsou účastníky expedice, výpravy Praha - Stockholm, cyklistické výpravy. No, mimochodem, ABBU máte oba rádi?

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Určitě, ano.

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Přežiju, určitě.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, mít rád a přežít, to není tak docela totéž.

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Tak vybral bych si dvě, tři, čtyři písničky z každého alba určitě, jo.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže bude co poslouchat možná i cestou, možná budete cvičit i švédštinu, nějaké základní fráze, alespoň pozdrav, děkuju, prosím.

David Hertl, redaktor ČRo Sever: No, je fakt, že když jsme jeli do Řecka, tak Jirka nás na lodi oslňoval tím, že umí asi čtyři věty v řečtině, ale ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Slušné?

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Slušné a tak teďko, až pojedeme teda do Švédska, až vyjedeme z přístavu v Polsku, tak se ho zeptám, jaký věty si nacvičil ve švédštině.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: No, nechám to na tu loď, zatím jsem vůbec nezkoumal švédštinu. To je jazyk, kterej je naprosto nestravitelnej pro mně.

Slávka Brádlová, moderátorka: A já myslím, že dobře se tam dá domluvit anglicky a zase ....

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Rozhodně.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... ale ten pozdrav v mateřštině daného státu, dané země, ono to potěší tamní, takže to si myslím, že by stálo ...

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Určitě.

Slávka Brádlová, moderátorka: ... investovat trochu úsilí.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Minimálně, minimálně pozdrav nacvičíme.

Slávka Brádlová, moderátorka: Dobře, počítáte s tím, že si přivezete určitě spoustu zážitků. Ještě mi řekněte, jak es připravuje na cestu, teď ne technicky, ne zásobami, ale spíš psychicky nebo psychologicky? Protože každá ta země má trošku jinou mentalitu, tak nastudováváte si dopředu?

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: No, vlastně začátek trasy Německo - Polsko, tam asi si myslím, že nás nic moc nepřekvapí, ale to Švédsko je pro nás všechny velkou neznámou. Já jsem vyzpovídal kamarády, kteří tam jezdějí na ryby a samozřejmě zkoumáme mapy, z kterých se dá spousta věcí vyčíst, ne teda ohledně mentality lidí, ale terénu a vůbec rozmístění těch vesnic a tak dále. Takže se připravujeme na skok spíš do neznáma. Moc informací o Švédsku nemáme. Trošku z těch webů cyklistickejch jsme něco, něco nastudovali. Já si myslím, že pořád je to Evropa, takže nás nemůže nic až tak drasticky překvapit, snad počasí. Doufejme, že vyjde.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak to by bylo příjemné překvapení, pokud by opravdu vyšlo. Uvidíme, jak svatý Petr bude přát, ale když už jsem říkala, že si zřejmě hodláte přivést zážitky jako z každé cesty, tak přece jenom z každé cesty si člověk vozí i určité suvenýry. Tak nevím, jestli zrovna vy dva jste ti, kteří sbírají pohlednice nebo lžičky se znaky měst nebo něco podobně zajímavého?

David Hertl, redaktor ČRo Sever: No, já musím na Jirku prozradit, že si přivezl suvenýr z Řecka, že mne, coby řidiče výpravy do Řecka, tak mne cestou nazpátek, když jsme se poslední den blížili v Řecku k trajektu, tak mne neustále, řeknu ošklivě, otravoval a pořád jsme zastavovali u každého zahradnictví a Jirka si chtěl přivézt granátové jablko, které tady nemůže sehnat, stromek granátového jablka.

Slávka Brádlová, moderátorka: Sazenici?

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Tak, tak. No a nakonec samozřejmě, že on je ten typ, kterej to dokáže sehnat, takže nakonec ho sehnal, přivezu, a pokud se nepletu, tak ti dobře roste, že jo?

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Tak to byl suvenýr ani ne pro mne, ale spíš pro moji manželku, která má granátový jablka strašně ráda, tady se dá sehnat jenom zakrslá varianta, tady to, aspoň podle gest toho řeckýho prodejce by mělo plodit nějaký obrovský jablka, ale předpokládám, že to byl taky rybář, takže ty ruce, ...

Slávka Brádlová, moderátorka: Děleno dvěma.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: ... dělený dvěma ty rozměry. Nemám tušení, co bysme si v tomhle směru ze Švédska mohli přivézt. To asi dá až ta sama cesta.

Slávka Brádlová, moderátorka: Takže sběratelé suvenýrů, turistických klasických ...

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Ne.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Ne, ne, ne, ani ručníky v hotelích nebereme, takže ...

Slávka Brádlová, moderátorka: To je prý taky, ano, obvyklý suvenýr. Davide, ty máš doma dvě malé děti, tak nevěřila bych, že by ty malinko nezaúkolovaly: tatínku, nutně potřebuji ...

David Hertl, redaktor ČRo Sever: No, opravdu ne, protože syn, ten minule, zase se znovu vrátím k tomu Řecku, tak minule ten ještě nevěděl přesně, jak taková cesta vypadá, a potom byl nadšený, když jsem mu ukazoval fotky lodě, tak myslím, že teď se bude určitě zase ptát na loď, tak to asi ho bude zajímat nejvíc, no.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak obrázky přivezete určitě také, ostatně web Českého rozhlasu Sever bude také pracovat s tím, co vy cestou uvidíte. Hosty ve vysílání dnes byli dva účastníci expedice Praha - Stockholm Jiří Pilnaj a kolega David Hertl. Pánové, díky za váš čas, "good ...", jak se říká, na to by vám i ve Švédsku slyšeli a až se vrátíte, tak tady u mikrofonu třeba zase na slyšenou.

David Hertl, redaktor ČRo Sever: Na slyšenou.

Jiří Pilnaj, cyklista, vedoucí cyklistické výpravy Praha - Stockholm 2009: Na slyšenou, na shledanou.

Spustit audio