David Hertl - redaktor Českého rozhlasu Sever

Ve středu 19. května byl hostem v našem vysílání náš kolega David Hertl. Měli jste možnost poslechnout si, jak se dá uskutečnit "Cesta kolem světa za 8 dní". Pokud vás téma zaujalo, poslechněte si celý rozhovor z přiloženého zvukového záznamu...

Otázky můžete už teď SMSkovat na číslo 907 77 04 - na začátku textovky napište heslo HOST,telefonovat na číslo 475 212 212 nebo zaslat na host@sever.rozhlas.cz. Službu SMS provozuje ATS Praha, s. r. o. Cena jedné SMS zprávy je 4 Kč.

Český rozhlas Sever Vám přeje pohodový poslech!

Níže je také k dispozici přepis celého rozhovoru...

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever a náš dnešní host nehost, kolega David Hertl. Davide, ahoj.

 

David Hertl, redaktor: Dobré dopoledne. Teď jsem zklamal všechny posluchače, určitě všichni věřili, že to nakonec bude ten Karel Gott, tak škoda.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Ne, ne, ne, tak já myslím, že na Karla Gotta ve vysílání ještě dojde. Když ničím jiným, tak jeho písničkami určitě. Ale ty jsi tady proto, aby si popovídal o nové výpravě litoměřických cyklistů, to je to hlavní téma, tak řekni do úvodu alespoň základní informaci, aby měli posluchači přehled.

 

David Hertl, redaktor: No, je to, jak jsi říkala, Cesta kolem světa a dokonce za 8 dní. A tady se přímo samozřejmě nabízí otázka, jestli vůbec je možné za 8 dní objet celý svět.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, pokud já vím, Williamu Fogovi ve Verneovce to trvalo, tuším, 80 dnů.

 

David Hertl, redaktor: Tak, a cyklisti vymysleli docela zajímavý způsob, docela zajímavou cestu, jak to udělat, přišli si na takové, řekl bych, svoje řešení, bylo v záloze už delší dobu, několik let, no, a v tom letošním roce nakonec skutečně přišlo na řadu. Já myslím, že asi úplně nejlepší bude, když ten princip cesty kolem světa vysvětlí dva z těch, kteří pojedou, Jiří Pilnaj a Vladimír Liška.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, k tomu se ještě dostaneme, já jenom připomínám, že pro posluchače, kteří se chtějí na něco zeptat, co se týká právě této cesty, tady čeká, tedy na jednoho z nich čeká nádherná fotografická publikace věnovaná Českému ráji.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever, dnes je se mnou u mikrofonu kolega David Hertl a chce vám představit Cestu kolem světa za 8 dní. Tak, dnes bych řekla, že letadlem to není nic složitého, ale když jde o výpravu cyklistickou, tak mě to malinko mate.

 

David Hertl, redaktor: Letadlem možná i rychleji, to je pravda. Já už jsem říkal, že já jsem tady jako host, ale já sám mám ještě další hosty, já jsem natočil rozhovor s lidmi, kteří přímo pojedou, už jsem je představoval, Jiří Pilnaj, Vladimír Liška a ti se teď pokusí vysvětlit vlastně princip toho, jak na kolech za 8 dní objet celý svět.

 

Jiří Pilnaj: Samozřejmě je to jenom narážka na Verneovu knihu Cesta kolem světa za 80 dní, my objedeme místa v České republice, který mají, říkáme, světová jména, takže to určitě stihneme za 8 dní.

 

David Hertl, redaktor: Další otázka už směřuje na Vláďu Lišku, která z těch světových měst mají svojí obdobu v České republice? To možná ne každý ví.

 

Vladimír Liška: No, tak řadu z nich určitě zná každý, ale možná ne všechny. To je pravda. My jsme si vybrali tak, abychom je seřadili do takového pomyslného kruhu kolem Čech a jedná se zhruba asi o tyto místa - Kréta, Mnichov, Janov, Krakov, Mexiko, Jeruzalém, Benátky, Paříž, Velký Londýn, Malý Londýn, Vídeň, Srbsko a pak ještě nějaký další, který si teďka zrovna nevzpomenu.

 

David Hertl, redaktor: Už jsme říkali, že to je za 8 dní, jak dlouhá ta cesta bude, kolik by mělo vyjít kilometrů na každý den?

 

Vladimír Liška: Tak, chtěl jsem, když jsem to plánoval, aby trasa měřila rovných 1000 kilometrů, je to takové hezké kulaté číslo, no, a takže v průměru to vychází na 125 kilometrů denně, no, ale musíme si přiznat, že Jirka Pilnaj má pravdu v tom, že když naplánujeme 125, takže to je 135 denně, určitě vždycky s těma drobnýma zajížďkama, pojížďkama a tak podobně.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, to mě, Davide, vede k otázce, jestli se na takových cestách bloudí často. Ty si s litoměřickými cyklisty vyrazil už dvakrát a do světa.

 

David Hertl, redaktor: Bloudí se, občas ano, protože samozřejmě zejména třeba v Řecku a ve Švédsku jsme neměli úplně detailní mapy, takže ne snad že by to bylo bloudění ve smyslu nevíme vůbec, kam jedeme, kde jsme, ale spíš hledáme tu nejlepší z možných cest, a v Čechách doufám, že to bloudění až takové hrozné nebude. Navíc jsme se vybavili opravdu velmi podrobnou mapou, protože myslím, že třeba málokdo ví, že u nás je Nový York a ona je to osada, takže na mapě nebo v normálním atlase silničním není běžně k nalezení.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Nedohledatelná. Tak, máme tady dotaz od posluchačky Marcely z Podbořan. Už jste jeli do Řecka a Švédska, tak která z těch cest byla delší nebo náročnější?

 

David Hertl, redaktor: Myslím, že delší byla ta do Řecka, protože tam se opravdu dlouho jelo po pevnině, do Švédska to bylo možná jenom o malý kousek kratší, ale myslím, že ta švédská byla pro nás pro všechny rozhodně zajímavější, protože švédská krajina je, je prostě pro Čecha úplně něco jiného. Ono se říká o tom, že je tam hodně lesů, a to je, ale na druhou stranu tam nejsou kopce běžné, jsou tam takové ty vlnky, 200, 300 metrů, a je to něco úplně, úplně jiného.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Popravdě řečeno, ten výčet jmen mě hodně překvapil, Janov znám, protože i tady na severu máme dokonce, alespoň co já vím, Janovy dva, jeden na Českolipsku, jeden, tuším, někde Chomutovsko, Mostecko, tam v tom západnějším cípu kraje, tak ale Jeruzalém nebo Paříž? No, ta Paříž, ta mě obzvlášť zajímá. Vím, že Teplicím se kdysi říkalo Malá Paříž, ale to asi nebude ten případ.

 

David Hertl, redaktor: Ne, skutečně osada jménem Paříž u nás existuje. Já se teď rychle dívám do toho rozpisu, který mám před sebou, a protože je tady několik stovek jmen, tak se přiznám, že ho nemohu najít, také tady máme třeba ještě Mexiko, Bělehrad, Jeruzalém, ve východních Čechách, ve východních Čechách jsou Košice, nejen ty na Slovensku, a už mám Paříž, Paříž je nedaleko Třeboně.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Paříž je nedaleko Třeboně. No, mně to připomíná jednu povídku Egona Ervína Kische, Solnohrad je hlavní město Solnohrad. Zeměpisec musí dnes jásat. Tak, další dotaz od posluchače, Karel z Chomutova se ptá, no, zřejmě podle vlastního zájmu, kde jste viděli hezčí holky? Zatím tedy Švédsko, Řecko.

 

David Hertl, redaktor: Tak, ve Švédsku určitě jsou hezké holky, myslím, že ale na jihu to bylo ještě o něco lepší.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Uvidíme, jak to bude letos v České republice.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: A jak slyšíte, je u nás veselo už i proto, že máme hosta, který přišel popovídat o takové veselé, ale jinak docela vážně míněné záležitosti, o výpravě litoměřických cyklistů na Cestu kolem světa za 8 dní, cestovat se bude po České republice, po místech, která nesou nějaká světová jména. Tak, tolik stručná rekapitulace. Davide, můžeš to srovnávat právě s těmi minulými už výpravami, které si absolvoval, Švédsko, Řecko, v čem to, v čem to bude jiné?

 

David Hertl, redaktor: Já nechám odpovědět cyklisty, jenom řeknu, že určitě jiné to bude v tom, že jdeme k volbám, takže jsme si všichni vyzvedli průkazy voliče,abychom mohli na cestě někde volit, a teď už Jirka Pilnaj, v čem je ta cesta po České republice jiná.

 

Jiří Pilnaj: No, já nazývám českou krajinu, aspoň ve většině míst, nahoru dolů, takže když se jede alpským údolím, tak je to, je to krásná projížďka, kdežto u nás zrovna ta naše trasa vede vlastně kromě pár kilometrů přes samý kopce, takže si člověk opravdu neorazí.

 

David Hertl, redaktor: Jaký je denní nebo běžný denní harmonogram na takovéhle akci?

 

Jiří Pilnaj: No, těžko říct, to je akce od akce, asi je to různý, ale snažíme se vstát relativně brzo, po nějaký vydatný snídani se pak jedeme, dá se říct, durch nebo skrz, jak říkáme my Češi, a teprve odpoledne nebo navečer si dáme nějaký vydatnější jídlo, prostě se snažíme jet v kuse, protože jak se člověk nají, tak už zleniví a už se mu nechce tolik šlapat, takže večer samozřejmě upadneme do kómatu a jdeme spát po večerníčku.

 

David Hertl, redaktor: Po těch velkých zahraničních cestách by se mohlo zdát, že tohle bude, nevím, napadá mě možná méně romantické nebo méně dobrodružné, je to tak? Nebo cyklistika vůbec nesouvisí s tím, jestli se jezdí po České republice nebo po světě?

 

Vladimír Liška: Myslím si, žes to řekl docela dobře, protože já jsem v tomhle tom celkem patriot a myslím, že i kolegové, aspoň s Jirkou vždycky se tak kocháme krajinou, takže vždycky řveme, že to je zase nádhera, takže na českou krajinu nedám dopustit a tadyhle, jak bydlíme v Litoměřicích, máme za zády Český středohoří, to je přeci nádherný, to je, jak to bylo v nějakým filmu, to je přeci zahrádka, takže jezdíme a kocháme se, a myslím, že ta romantika nemusí být jenom o tom, že jedeme přes Alpy nebo tak, u nás je jí dost a dost.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, to mi tady mluví z duše tedy zmíněný pán. Davide, ještě se chci zeptat, ty si z těch minulých cest po Řecku, Švédsku poskytoval takový pravidelný informační servis, mimochodem i to naše dnešní povídání bude za chviličku také na našich webových stránkách vyvěšené a bude podobný servis z průběhu té cesty? Protože ty jsi opět doprovodem.

 

David Hertl, redaktor: Bude, já jsem neřekl to důležité, že jízda začíná v neděli 23. a končí v neděli 30. Každý den ráno v 8.25 v našem vysílání, odpoledne v pracovních dnech také ve 14.25, tam budou informace o tom, vlastně přímo z cesty po telefonu živě a také zřizujeme zvláštní webové stránky, ty budou dokonce tohoto týdne zpřístupněny na adrese www.rozhlas.cz/sever/kola10 a tam budou jak, řekněme, nějaké reportážní črty nebo takové ty fejetony napůl, zkrátka cestopis psaný, tak tam bude i spousta fotek.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, určitě se mají posluchači na co těšit. Máme tady ještě jeden dotaz, ale ten už si necháme po písničce.

 

písnička

 

Slávka Brádlová, moderátorka: David Hertl, který bude doprovázet litoměřické cyklisty zase po takové zajímavé výpravě, Cesta kolem světa za 8 dnů a po České republice. Tak, dotaz od Jany z Děčína, máte přehled o tom, kde budete muset po silnici, kde naopak využijete cyklostezky? A jak je na tom Česká republika s cyklostezkami ve srovnání třeba s tím Švédskem, Řeckem?

 

David Hertl, redaktor: Tak, víme, kde a kudy pojedeme, určitě to u nás není zrovna ideální, dokonce jsme se nemohli v té cestě, která vede teď po České republice, v několika případech vyhnout silnicím první třídy, prostě tu jinudy nešlo, je to skoro cyklistická sebevražda, ale co se dá dělat. Víme, sjezdili jsme už toho relativně dost, takže víme, že v řadě zemí je to daleko lepší, Německo, Rakousko nádherné cyklostezky, které vedou podél silnic, takže cyklista se nedostane do styku s autem. Ono stačí vlastně kousek za Libercem najet na tu legendární už cyklostezku Odra-Nisa a vyjedete za pár dní u moře, opět aniž byste museli vlastně vyjet na normální silnici, takže tohle všechno je věc, která hovoří pro tu cykloturistiku v zahraničí, u nás těch cyklostezek bohužel ještě stále tak moc není. A cyklisté se musí potýkat s řidiči, mimochodem ve Švédsku jich taky moc není těch cyklostezek a jezdí se tam také po silnicích a tam tedy ti řidiči zrovna také neoplývají někdy až příliš velkou tolerancí, ale u nás se ledacos mění a na stejné téma teď bude hovořit i Jirka Pilnaj, ptal jsem se ho, jestli se nějak změnila situace cyklistů na českých silnicích.

 

Jiří Pilnaj: Já si myslím, že určitě, doufám, že to není jenom můj subjektivní názor, že za poslední roky s rozvojem opravdu cykloturistiky a cyklistiky u nás, protože teď jezdí opravdu daleko, daleko víc lidí než, já nevím, před 15 lety, takže ty řidiči, který dřív nadávali na cyklisty, sami sedli na kolo, otočili si roli a teď sami viděli, že prostě ten cyklista někdy musí vybočit trošku do vozovky, že tam je nějaká díra, chovají se, aspoň já ten dojem mám, že se ten stav zlepšuje.

 

David Hertl, redaktor: Na jakých kolech se vůbec jede?

 

Jiří Pilnaj: No, já se Standou vyrážíme na osvědčených trekingových kolech, který už mají spoustu let, ale prostě my tomu říkáme bitevní kola, že se s tím dá jet po polních cestách, který určitě někde nám nezbudou, než po nich jet, a předpokládám, že Vláďa jede na svým straším silničním kole.

 

Vladimír Liška: Je to tak, jo.

 

David Hertl, redaktor: Osvědčilo se.

 

Vladimír Liška: Osvědčilo se. No, neinvestoval jsem do trekovýho kola, takže mám dvě silniční, takže vezmu to starší, takový to fortelnější, kterému říkám zimák, takže pojedu na zimáku.

 

David Hertl, redaktor: Napadá mne, že po těch akcích vloni a předloni to je zase po delší době cyklistická jízda, která skutečně končí v Litoměřicích, to znamená, že nevede pouze z Litoměřic někam a návrat autem, ale že se vracíte zase na kolech, je to vítaná změna?

 

Jiří Pilnaj: No, určitě je to milejší, je to takový, aspoň z mého pohledu, cyklističtější, že vlastně nepoužijeme na návrat auto, ale že přijedeme, doufejme, v pořádku zase zpátky do Litoměřic.

 

David Hertl, redaktor: Často mluvíte o tom, vždycky už na každé akci, co bude zase příště, kam se vydáme příště, už se objevují aspoň nějaké úvahy o tom, kam by se zase mohlo vyrazit?

 

Jiří Pilnaj: No, upřímně řečeno, jsme trošičku v rozpacích, my už máme vybráno na rok 2012, pokud nám zdraví bude sloužit, to už jsme se dohodli, ale nechci to prozrazovat, ale na příští rok skutečně jsme zatím nic konkrétního nevymysleli, takže kdyby někoho něco napadlo, stačí zavolat.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, stačí zavolat, anebo přes Český rozhlas Sever dát námět. Tak, Davide, ještě posluchačské dotazy, už opravdu telegraficky. Žiji v Českém ráji, přes léto je tu přelidněno, je tomu tak i v místech, která jste navštívili? Tak vlastně teprve budete navštěvovat. V každém případě díky a krásné zážitky tedy přeje nevím, jestli posluchač nebo posluchačka. A další dotaz, přeji cestovatelům hezké zážitky a chci se zeptat, na Kladensku je slovenská Žilina, nepojedete právě tady tudy? Za odpověď děkuje Petr ze Stehelčevse.

 

David Hertl, redaktor: Shodou okolností ne, protože ta trasa je míněna spíše jako objíždění Čech. Vím, že Žilina je, dokonce jsme jí měli i v určitém plánu, ale nakonec jsme dali přednost takovému kolu kolem Čech.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, s kolem kolem Čech.

 

David Hertl, redaktor: S kolem kolem Čech.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, a opravdu už telegraficky na závěr, kdy a kde se startuje a kdy a kde bude dojezd do cíle?

 

David Hertl, redaktor: V neděli 23. v 9 hodin z Mírového náměstí v Litoměřicích, cyklisty odstartuje litoměřický starosta, zván je každý, kdo by chtěl ujet třeba jenom pár kilometrů, třeba po Litoměřicích, přijít může opravdu kdokoliv, mimochodem na startu bude a až do Loun pojede i lounský starosta s cyklisty, a dojezd do cíle za týden v neděli 30., ale v kolik hodin, doporučuji poslouchat Český rozhlas Sever, odpoledne ve zprávách se to určitě posluchači dozvědí.

 

Slávka Brádlová, moderátorka: Hostem ve vysílání byl dnes David Hertl. Díky, Davide, přeju hodně sil, hodně hezkých zážitků, ode mě už poslední informace, kniha o Českém ráji poputuje za Petrem do Stehelčevse, zavoláme a zjistíme adresu. Díky a hezký den a dobrou cestu.

 

 

Spustit audio