Daniel Hůlka se naplno vrhá do opery. S Terezou Mátlovou jede Belcanto

16. leden 2020

V překladu to znamená krásný zpěv. Bel canto je italský termín, který dal název novému koncertnímu projektu. Další zastávku bude mít 19. ledna v Pardubicích.

Tato technika se váže hlavně k opernímu stylu. Ale speciální koncert ukazuje, že i muzikál si zaslouží klasickou interpretaci. Publikum na prvním koncertu v Brně podle účinkujících reagovalo fantasticky.

Kdo zpívá?

Za doprovodu předních orchestrů pod vedením dirigenta Leoše Svárovského se představuje sopranistka Tereza Mátlová, basbarytonista Daniel Hůlka, tenorista Peter Berger a barytonista Vladimír Chmelo. „Právě on je takovým naším společným koučem. Vlastně jako jediný z nás účinkoval v Metropolitní opeře v New Yorku. Zůstává aktivním zpěvákem a pedagogem. Všechny nás vede k belcantovému zpěvu,“ říká Mátlová.

Daniel Hůlka, jinak známý hlavně z muzikálů, se opeře věnoval původně. „Je to pro mě velký návrat, který jsem chtěl v padesáti letech uskutečnit. V době, kdy jsem zpíval muzikály, tak jsem už byl jeden rok v angažmá v Národním divadle jako sólista opery. Teprve teď se ale do ní vracím naplno.“

Všechno musí klapat

Najít společné termíny zkoušek bylo podle Terezy Mátlové těžké. Přesto jich měli hodně. „Na projektu nám moc záleží, nechceme nic podcenit. Je to jako společné miminko, které se rodí. Tenhle pečlivě připravený program má budoucnost. Vydáváme i CD.“

Pardubický koncert bude v neděli 19. ledna od 19 hodin v Enteria areně.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.