Cvičení oční jógy se věnuje nejen pružnosti očních svalů, ale i komunikaci zraku s očním centrem

25. březen 2024

Radioporadna s instruktorkou Marií Komárkovou je zaměřena na oční jógu. Vysvětlíme tento pojem a co si přesně pod ním máme představit. Jde o soubor pohybů a cvičení očních svalů, které funguje jako masáž našeho oka. A to dělá dobře lidskému zraku.

Marie Komárková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co si tedy máme konkrétně představit, když se řekne oční jóga?
Oční jóga je součástí jógy jako takové. A jde především o uvolňování očních valů. Protože tím, jak v současnosti oči používáme a namáháme, stále se díváme do jednoho místa, když koukáme na mobil, do počítače nebo na televizi, tak se oční svaly stahují přestávají správně fungovat.

Vše souvisí se vším a oči zejména s krční páteří. Existuje více autorů nejrůznějších cvičení, ale všechna mají základ v tibetské józe.

Marie Komárková, instruktorka oční jógy

Cvičení oční jógy se ovšem věnuje nejen vrácení pružnosti očních svalů, ale i komunikaci zraku s očním centrem. To je velmi důležité. Samotné oči nejsou zdrojem našeho vidění, to je asi každému celkem jasné. Tedy jedná se o takový celostní přístup v této problematice.

Čtěte také

Když tedy přijdeme na kurz oční jógy, budeme cvičit i jinými partiemi těla? Nejen tedy očima?
Vše samozřejmě souvisí se vším. A oči tedy zejména s krční páteří. Říká se tedy, kdo má problémy s krční páteří, nemusí mít nutně problémy s očima. Ale kdo má problémy s očima, tak má jistě problém i v oblasti krční páteře.

Opravdu je to takto komplexní? Vy cvičíte podle metod Borise Tichanovského? V čem jsou specifika těchto cvičení?
Existuje více autorů nejrůznějších cvičení, ale všechna mají základ v tibetské józe. A první, kdo s oční jógou začal, byl pan Boris Tichanovský. Mně nedlouho předtím jeden oční lékař předpověděl, že každých pět let mi přibude jedna dioptrie, a představila jsem si, jaké budu mít popelníky na očích, tak možnost cvičení s Borisem Tichanovským mne okamžitě nadchla.

Čtěte také

Šlo o cvičení páteře i kloubů, na celé tělo. A ty oči byly vlastně jen takový vedlejší produkt. Ovšem já jsem si tím cvičením zlepšila svůj zrak téměř o dvě dioptrie za týden. Je pravda, že jsem bydlela sama, takže vše, co jsme dělali na kurzu, jsem si jednou absolvovala i sama.

Důležité také ovšem potom je, aby člověk odložil ty původní brýle. Protože oči si pak samozřejmě opět zvyknou na původní dioptrie. Ale časem jsem si tedy oči vylepšila, zejména jedno oko bylo hodně slabé a moc jsem ho vlastně nepoužívala.

Tedy při tomto cvičení si vždy určíme dominantní a nedominantní oko a trénujeme i to oko, které méně používáme. A pak se divíme, jaký je rozdíl jen v tom, zapojit obě oči současně.

Je oční jóga vhodná také jako prevence. A v čem přesně spočívají speciální oční cviky? Vše se dozvíte, pokud si poslechnete naši radioporadnu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.