Cukernatění neboli krystalizace je známkou kvality medu

4. květen 2024

Jak zdůrazňuje Stanislav Volf z klatovské okresní organizace Českého svazu včelařů, krystalizuje každý med. Podle druhu některý med krystalizuje dřív, jiný později.

Rychlost krystalizace medu závisí na poměru glukózy a fruktózy v něm. „Dejme tomu tmavý med, který centrální Evropa upřednostňuje, krystalizuje velmi pomalu. Z květových medů pomalu krystalizuje i med akátový. Ostatní medy, zejména pak řepkový nebo jarní květové medy, krystalizují i během týdne nebo 14 dnů. Ale je to známka kvality medu,“ upozorňuje včelař Stanislav Volf. Jak je to s kvalitou medů na našem trhu? Je možné odhalit syntetický med?

„Pokud chcete, aby vám vykvetl ibišek, dejte ho na východní parapet. Dopřejte mu ranní sluníčko a květy máte zajištěné,“ radí designérka interiérů s pokojovými rostlinami Simona Bratršovská. Co dalšího doporučuje, aby ibišky prospívaly? Jak je zalévat, hnojit, přesazovat?

Pionýrské rostliny jsou otužilé rostliny, které se dovedou dobře adaptovat, rychle se šíří a rostou i tam, kde se zeleni obvykle nedaří. Podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové právě tyto rostliny můžeme na jaře dobře využít v kuchyni. Dává je třeba do slané makaronové bábovky.

Skalničkářská burza probíhá až do 10. 5. v zahradě gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni. Pořádá ji plzeňský Alpinum klub. Proč se letos nekoná oblíbená výstava Jaro v alpinu? O tom mluví předseda klubu Karel Lumerding.

Zveme např. na workshop tvoření mýdel jako dárku ke Dni matek 9. 5. v Městské knihovně Chodov, na Rokycanské pochody – k rozhledně na Kotli 11. 5. a na ašskou Metazáckou stezku zdraví 11. 5.

Přes 200 historických motocyklů, asi 80 jízdních kol a několik automobilů veteránů vlastní sběratel Zdeněk Bálek z Žerovic na Přešticku. Kterých kousků si nejvíc považuje? A kde je možné je vidět?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.